Odluka o diplomatskim odnosima s Kosovom nije nova odluka

BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Crnogorski Premijer Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova doneta u skladu s nacionalnim interesima Crne Gore i celog regiona.

"To nije nova odluka, već iz 2008. kada je Ministarstvo inostranih poslova dobilo zaduženje da uspostavi diplomatske odnose (posle priznavanja nezavisnosti). Utoliko nas je iznenadila oštra reakcija dela javnosti Srbije", rekao je Đukanović za beogradsku Televiziju B92.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je pokazala "senzibilitet" jer nije žurila u donošenju odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova.

"Doneli smo odluku u skladu s našim nacionalnim interesom i interesima u regionu", rekao je Đukanović i dodao da je Podgorica ocenila da je pitanje Kosova rešeno rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je govoreći o manjinama u Crnoj Gori rekao da Crna Gora ima ustav i garantuje prava svim svojim građinima.

"Zakonom se nudi šansa da, ko se oseća kao manjina, to može izraziti u skladu s međunarodnim standardima. Crna Gora jasno sebe izgrađuje kao multietničku zajednicu i građansku državu, a ne kao konfederaciju nacionalnih zajednica", rekao je Đukanović.

O zastupljenosti Srba u državnim organima, on je rekao da se nekoliko ministara opredeljuju kao Srbi i da je nekoliko važnih direktora srpske nacionalnosti, ocenivši da Srbi nisu diskriminisani.

Crnogorski premijer je rekao da nema prepreke da osumnjičeni za šverc velike količine kokaina iz Južne Amerike Darko Šarić dobije crnogorsko državljanstvo sve dok ne bude pravosnažno osuđen.

Đukanović je, povodom istraze koja se protiv njega vodi u Italiji zbog navodnog učešća u švercu cigareta, rekao da je obavestio italijansko tužilaštvo da je spreman na saradnju.

sne/dar

Pogledajte još