Nastavljaju se razgovori Misije MMF s predstavnicima Srbije

BEOGRAD, 10. februara 2010. (Beta) - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nastaviće danas u Beogradu razgovore s predstavnicima Srbije o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana i opštoj ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Dvonedeljni razgovori počeli su juče plenarnim sastankom s predstavnicima Vlade i Narodne banke Srbije (NBS), nakon čega je guverner centralne banke Radovan Jelašić rekao da je umereni optimista da će razgovori biti uspešni.

Nakon plenarnog sastanka, Misija MMF se sastala s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovića i ministarkom finansija Dianom Dragutinović. Posle tog sastanka, iz Vlade Srbije je saopšteno da se sprovode svi elementi sporazuma s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Tokom boravka Misije MMF-a u Beogradu, do 23. februara, biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih strukturnih mera.

Do sada su povučene dve rate u ukupnoj vrednosti 1,12 milijardi evra, a uzimanje treće od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Pogledajte još