Oliver Dulić osuđen na tri i po godine zatvora

Pored Dulića, krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić koji je osuđen na tri godine zatvora i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak koji je osuđen na godinu dana zatvora.

U pitanju su nepravosnažne presude i svi optuženi imaju pravo žalbe.

Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

Bivši ministar Oliver Dulić je, kako se navodilo u optužnici, usmeno je naredio svom pomoćniku Nebojši Janjiću da izda lokacijske i građevinske dozvole, iako "Nuba invest" nije imala neophodnu dokumentaciju.

Tužilac je dodao da je Janjić poslušao Dulićev nalog, a da je Drobnjak izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine.

Mandić je kazao da je takvoj odluci prethodio sastanak u Ministarstvu u julu 2009. godine, kome je pored Janjića i Drobnjaka prisustvovao i pravni zastupnik "Nuba investa".

Izdavanjem dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Time je "Nubi" omogućeno ostvarenje profita više od osam miliona dinara. "Nuba" je stekla dominaciju nad javnim putevima, eksloataciju i povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine a suđenje je počelo u junu 2015. Tokom procesa, okrivljeni su se izjašnjavali da nisu krivi.

Dulić je rekao da je očekivao oslobađajuću presudu.

U postupku je dokazano da je reč o tehničkim stvarima, a ne o milionima na Sejšelima, kazao je on i dodao da će se žaliti.

Rok za žalbu je 30 dana. Dulić je rekao da se nada da će biti oslobođen, ako "ne pred sudovima u Srbiji, onda će o tome odlučivati sudovi u inostranstvu".

Izvor: N1
Foto: @cistacica/Twitter

Pogledajte još