Prvi udar sindikata protiv mera vlade

ATINA, 10. janauara 2010. (Beta-AP) - Štrajkovi su u sredu prekinuli avionski saobraćaj i rad javnih službi u Grčkoj pošto su radnički sindikati pokrenuli svoj prvi veliki izazov merama štednje koje je naložila vlada prezadužene zemlje.

Zaposleni u javnim službama počeli su 24. časovni štrajk protiv odluke vlade da im zamrzne plate i obustavi nova zapošljavanja. Najveća grčka radnička organizacija - sindikat GSEE - planira još jedan štrajk 24. februara.

Međutim, nije izvesno da li protesti znače početak ozbiljnog otpora hitnim reformama, ili su samo izraz nezadovoljstva sindikata u zemlji gde su štrajkovi uobičajeni. Sindikati su današnjom akcijom prekinuli nedelje opreznog odmeravanja od kako je nova vlada socijalista zaoštrila kresanje potrošnje - umanjenjem bonusa i prava na rano penzionisanje, dok je u potrazi za povećanjem poreskih prihoda posegla i u džep moćne pravoslavne crkve.

Grčka je pod pritiskom Evropske unije da drastično smanji rashode posle objave ogromnog budzetskog manjka koji nastavlja da ugrožava evro i finansijska tržišta. Današnji štrajk je u ponoć obustavio sve letove u Grčkoj, zatvorio državne škole i poreske urede i ostavio državne bolnice da rade samo u hitnim službama.

Pogledajte još