DUBROVAČKE LETNJE IGRE: Ovacije za Hinkemanna

Predstava nastala prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Hinkemana Ernsta Tolera, u dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih reditelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice naterala je festivalsku publiku na razmišljanje i podstakla na preispitivanje nekih ustaljenih poimanja sveta, a na poseban način rata koji je opisan i kao stvaralačka sila. Dramski ansambl ZKM-a na terasi Revelina držao je festivalsku publiku u napetosti, na trenutke izazivajući osećaje tuge, gnušanja, ali i smeha. Razmena emocija na sceni popraćena je i razmenom emocija kod publike koja je disala s glumcima, stoga ovacije na kraju nisu bile nimalo iznenađujuće.

Sjajne uloge ostvarili su Rakan Rushaidat kao Hinkemann i Ozren Grabarić kao Majstor ceremonije, ali i celi ansambl: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović. Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori muzike su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je rasvetu oblikovao Aleksandar Čavlek.

Ovo gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih pod pokroviteljstvom Grada Zagreba predstavlja sjajan početak dramskog programa Igara koji se nastavlja 22. jula s hvaljenom predstavom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu "Tri zime" Tene Štivičić, a u režiji Ivice Buljana.

Foto: Promo

Pogledajte još