SUMNJIVO LICE na Filmstreet-u: Izvođenje predstave i umetnički protest!

Foto: Jelena Janković
0

U subotu 15. jula 2017, od 20:30, kao deo programa na 7. Filmstreetu, biće izvedena predstava Reflektor teatra, Sumnjivo lice. Dođite da u nesvakidašnjoj pozorišnoj atmosferi glasno pitamo naš grad i državu šta je smešno?!

Navikli smo da se uz našeg najpoznatijeg komediografa, Branislava Nušića, uvek dobro nasmejemo. Po prvi put, ovaj komad u režiji Vojislava Arsića postavlja nam pitanje šta je tu zapravo smešno? Da li to što su predstavnici vlasti s kraja 19. veka nepismeni i korumpirani? Da li to što se istorija ponavlja i tu sliku vidimo i danas, a trebalo je da kao društvo napredujemo? Ili ipak činjenica da ne želimo da se menjamo, već radije glumimo ovce i pratimo svoje vođe? Predstava je urađena po, ali i o komadu Sumnjivo lice, koji je obavezna lektira u školama. Možda čak i ovaj bezbrižni, laki komad, koji ima veliki kritički potencijal, postane obavezno štivo za sve one koji žele da preispitaju situaciju u kojoj žive.

Ova predstava, koju je do sada odgledalo više od 3000 ljudi, naišla je na veoma dobru reakciju publike i kritike, ne samo zbog svoje energije i aktuelnosti tema, već i zbog direktne kritike društva.

Suzana Trninić je rekla:

Ova obrada je jedan nov, potpuno savremen pristup adaptaciji književnog dela koji publiku ne ostavlja ravnodušnom. Ogoljena scena u kojoj dominira zvuk kroz songove i minimalistički pokreti upravo fokusiraju pažnju gledalaca.

Novinarka Radio Beograda, Aleksandra Glovacki, napisala je:

Sve se ovo predočava sa scene, u estetici ”in your face”, iliti direktno u glavu – tvoju publiko, sa vikom, propitivanjem, ponavljanjima u agresivnom muzičkom rečitativu. Može da vas nervira povremeno ta direktna agresija, može da vam zasmeta, ali ne možete ostati pasivni na svojim udobnim sedištima, morate biti uvučeni. Uvučeni u šta? Pa upravo u ono čime se Nušić bavio, majstorski bavio, protomajstorski bavio, a to je srpska palanka i srpska palanačka, nepismena, bahata, pokvarena, korumpirana vlast, uz magareći narod koji tu vlast toleriše. Reditelj i dramaturškinja to rade tako što se svaki lik analizira i ogovara, bilo govorno bilo kroz akciju, uz tek nekoliko scena uzetih iz samog komada.

Foto: Jelena Janković

Dođite da zajedno pogledamo ovu hrabru i smelu izvedbu, zapitamo se šta to nije u redu sa celim društvom koje je trebalo da nauči nešto iz svih tih nekada zabranjenih i cenzurisanih dela, i pomislimo: „Izvini, Nušiću!“

Režiju potpisuje Vojislav Arsić, po izvedbenom tekstu Milene Bogavac. Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Marko Panajotović, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić.

Filmstreet je filmski festival koji tokom leta organizuje besplatne projekcije filmova u Beogradu, na otvorenom. Nastao je kako bi ljudi koji u Beogradu provode letnje dane, mogli da uživaju u poznatim filmskim ostvarenjima, na Tašmajdanu, Kalemegdanu, Cvetnom trgu i ostalim mestima. Pored filmova, Filmstreet je omogućio i besplatno gledanje predstava. Nakon izvođenja predstave „Muškarčine“ prošle godine, tokom ove sezone će gledaoci imati priliku da pogledaju još jednu predstavu Reflektor teatra.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.