Jednostavnija predaja finansijskih izveštaja

BEOGRAD, 10. februara 2010. (Beta) - Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović izjavio je u sredu da će uštede za privredu zbog objedinjenog prijema finasijskih izveštaja u APR iznositi oko milion evra.

On je na konferenciji za novinare rekao da se od 1. januara 2010. finansijski izveštaji predaju samo u APR, umesto kako je ranije bilo predviđeno i Narodnoj banci Srbije i Poreskoj upravi, zbog čega su ostvarene značajne uštede.

Finansijski izveštaji ove godine će se dostavljati isključivo preporučenom poštanskom poštiljkom. Preduzeća mogu sa sajta agencije preuzeti obrazac u elektronskoj formi i putem te aplikacije izraditi finansijske izveštaje, rekla je Ružica Stamenković, registrator u Registru finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika.

Stamenković je navela da, ukoliko se preduzeća odluče da izveštaj šalju u pisanoj formi, moraju da plate naknadu. "Za velika preduzeća koji su obaveznici revizije, kojih ima oko 5.500, cena je 10.000 dinara, ostala privredna društva i preduzetnici 3.000 dinara, mala druga pravna lica 1.000 dinara, a za neblagovremeno otklanjanje nedostataka 2.000 dinara", kazala je ona.

Pogledajte još