MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Ljupka Stević – Bliski Istok

U skladu sa svojim avanturističkim duhom, Ljupka kao turističke destinacije uvek bira mesta sa prelepom netaknutom prirodom i bogatim životinjskim svetom, ali i gradove sa bogatom istorijom u kojima na svakom ćošku "ima gde da se zaviri" i šta da se istraži. Budući da je tako, iako je proputovala brojne zemlje, pevačica se uvek rado okreće ka Bliskom Istoku gde je posetila već čitav niz egzotičnih država i turističkih destinacija.

Ljupka nam danas otkriva šta je ono što joj na putovanjima oduzima dah, kako se opušta i zabavlja, u čemu posebno uživa, ali i koje delove naše planete jedva čeka u budućnosti da poseti...

Kako uglavnom putujete - birate li put u sopstvenoj režiji ili se ipak odlučujete za putovanja preko agencija?

- Svoja putovanja organizujem isključivo sama, bez ikakvih agencija ili preporuka. Putem sajta na netu bukiram hotel koji mi se dopadne i polako krenem u lud provod. Pošto sam član naše domaće avio-kompanije uvek biram da to bude baš AirSerbia. Mada, rado putujem i automobilom jer mi to pričinjava veće zadovoljstvo.

Kada je smeštaj u pitanju, koje su Vaše preporuke?

- Što se smeštaja tiče, njega uglavnom biram i bukiram preko booking.com. Toliko sam već uigrana da u roku od 5 minuta pronađem ono što će zadovoljiti moje potrebe. Nisam osoba koja isključivo odseda u hotelima sa 5 zvezdica. Prosto, postoje mesta u svetu gde toga zapravo i nema. Bitno mi je da je čisto, bezbedno i da je usluga na nivou zadatka koji obavlja. Međutim, nisam ni veliko gunđalo ni zanovetalo ukoliko i nije baš sve tako savršeno. Imam jedan savet za sve ljude koji planiraju put u Švajcarsku, Nemačku, Austriju ili Ameriku - nikako se ne usuđujte da zapalite cigaretu tamo gde to nije dozvoljeno. Kazne su izuzetno visoke i dosta sam novca potrošila upravo na to. Volim da kršim pravila, ali isto tako mi se to i obije o glavu.

Koja su jela sa ovog putovanja na Vas ostavila najjači utisak i koju hranu moramo probati?

- Volim da isprobavam svašta. Ukoliko vam se ukaže prilika ne propustite jermensku kuhinju, predivna je. Kod Turaka se obavezno zasladite svim mogućim kolačima jer su najbolji na svetu u tome. Takođe, oduševljena sam tajlandskom hranom, ali ne onom u skupim restoranima već po zabačenim malim restoranima ili ribom koja se priprema i servira na pijaci. Ako vas put odnese do Tajlanda, obavezno probajte njihovo voće koje je na našem tržištu nedostupno a čija će vas tropska aroma sigurno oduševiti.

Omiljeno piće na putovanju?

- Posavetovala bih sve ljude da na putovanjima isključivo piju samo vodu ili biljne čajeve, a u mom slučaju u obzir dolazi i domaća kafa. Ukoliko se nađem u Italiji, jednoj od meni omiljenih destinacija, svakog jutra popijem kapućino bez pene i pojedem kroasan punjen kremom od vanile i pistaća.

Kako provodite slobodno vreme na putovanjima?

- S obzirom da nisam bila precizna u odabiru zemlje kada sam odgovarala na prethodna pitanja, reći ću vam da sam neko ko ne voli glamur, potpunu ugodnost i jednostavno me ne drži mesto. Volim da istražujem, vozim se po gradu i manjim okolnim mestima kako bih otkrila nešto novo. Volim šumu, prirodu, životinje... Uživam u obilasku prodavnica sa antikvitetima i upoznavanju sa kulturom naroda zemlje u kojoj boravim. Kada sam boravila u Kanadi, Nijagarini vodopadi su mi bukvalno oduzeli dah. Do sada nikada nisam videla veću moć koju voda poseduje. To je svakako predivan i očaravajući prizor. Najjači utisak na mene ostavili su: Izrael, Sveti grad Jerusalim, Isusovo mesto rođenja i raspeća, reka Jordan i Mrtvo more koje iz godine u godinu biva sve manje.

Gde planirate sledeće putovanje?

- Sledeće putovanje će biti svakako Italija, ali i Albanija tokom leta. Iskreno se nadam da ću početkom naredne godine uspeti da odem do Kambodže i Vijetnama. Te dve države imam u planu da pređem automobilom. Usputne stanice biće: prašuma Indonezije, jahanje slonova i poseta plemena koji vuku korene sa Tibeta.

Na koje mesto biste voleli da odete tokom života?

- Postoje dve destinacije koje bih želela i imam u planu da posetim. Prva je svakako Afrika. Želim da osetim duh safarija. Pri samoj pomisli na lov u Africi u meni se stvara veliko uzbuđenje. Imam neopisivu želju da odstrelim leoparda. Šanse su mi male, ali želja izuzetno velika. Takođe, lov na toj teritoriji je jako opasan tako da i same pripreme za tako nešto moraju biti isplanirane do najsitnijeg detalja. Druga destinacija iz moje mašte i moja velika želja je, takođe, povezana sa lovom, ali ovoga puta, u pitanju je teritorija istočne Rusije, zapravo poluostrvo Kamčatka. Da bi se stiglo do ovog mesta, potrebno je preći veliku kilometražu avionom, a zatim promeniti dva helikoptera i preleteti preko nekoliko vulkana da bi se stiglo na lokaciju gde se love medvedi. Kao i lov u Africi isto tako je izuzetno opasan i lov na medvede koji umeju da teže od polovine do čitave tone. Ukoliko ga jednim metkom ne odstrelite on iste sekunde kreće u napad na čoveka. Retki su slučajevi da tako jake životinje jedan metak može da odstreli. Zato, iz bezbednosnih razloga, uvek su sa strane u pripravnosti drugi ljudi sa još 4-5 spremnih pušaka. Eto, malo afričke vreline i arktičke hladnoće, sasvim je dovoljno za jednu ženu da se iskali za ceo život.

Autor: Ivana Karanović
Foto: Miloš Manojlović

Pogledajte još