NE JEDETE MNOGO A IPAK SE GOJITE: Koje namirnice remete regulisanje telesne težine?

Jedan od razloga može biti opstipacija (zatvor), a uzrok su često i napadi prejedanja, povezani s osećajem umora i klonulosti ali i nedostatkom energije.

Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljenim hidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije te nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi prehranu.

- Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljenih hidrata koji dolaze iz hleba, testenina, pirinča, keksa i zaslađenih sokova jer prevelik unos ugljenih hidrata znatno opterećuje insulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena - savetuje nutricionista Nenad Bratković.

Smemo da jedemo ugljene hidrate iz neskrobnog povrća, voća, mahunarki i žitarica kao što su zob, heljda, kvinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretovog i sojinog ulja, a povećati unos maslinovog te uključiti u prehranu plavu ribu. Dobar izbor su i laneno ulje, lanene semenke kao i omega-3 iz badema i oraha.

Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom – zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom.

Ishranu treba podeliti u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštene su i užine: 3 kockice tamne čokolade pre podne i pola šake badema posle podne.

Uz svaki obrok preporučuje se i unos malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su riba, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i belance.

Takođe, povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Izbegavajte one koje ometaju rad štitnjače, kao što su brokoli, kupus, prokelj, karfiol, kelj, spanać, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovna telesna aktivnost kako biste podigli nivo hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstakli proces mršavljenja i sagorevanja masnog tkiva.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još