Nema konkretne pravosudne saradnje

PODGORICA, 10. februara 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde Crne Gore ocenilo je u sredu uveče da pravosudna saradnja Srbije i Crne Gore nije dobra, što je pokazalo i odbijanje srpskog Tužilaštva da dostavi tražene podatke i dokaze protiv Gorana Sokovića i Dejana Šekularca.

Soković i Šekularac koji se nalaze na spisku osumnjičenih za šverc više od dve tone kokaina iz Urugvaja u Evropu, uhapšeni su krajem prošle sedmice, ali su u utorak uveče pušteni iz zatvora, jer je tužilaštvo ocenilo da nema osnova da protiv njih pokrene krivični postupak u Crnoj Gori.

Ministarstvo pravde Crne Gore saopštilo je da su od Srbije traženi podaci i dokazi kako bi protiv njih bila pokrenuta istraga i da je ukazano da to što su oni državljani Crne Gore predstavlja "apsolutnu pravnu smetnju" za izručenje Srbiji. Postojanje smetnje za izručenje "nesumnjivo je poznato pravosudnim organima obje države, jer su i ustavi dve zemlje i među njima zaključeni bilateralni ugovori uveli zabranu izručenja sopstvenih državljana", navodi se u saopstenju.

Povodom navoda ministarke pravde Srbije Snežane Malović da su nadležni organi Crne Gore, na osnovu bilateralnih ugovora, a pre svega Ugovora o izručenju i dalje obavezni da postupe po molbi pravosuđa Srbije, crnogorsko Ministarstvo je navelo da je zahtev za izručenje dostavljen Višem sudu u Podgorici da odluči da li postoje pretpostavke za izručenje.

Pogledajte još