NEŽELJENI PRATIOCI LETNJIH UŽIVANJA: Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Mnogo je toga što nam, zbog tih sitnih nesmotrenosti, može pokvariti leto i godišnji odmor. Zato nije zgoreg imati na umu savete stručnjaka šta nam je činiti, kada do neželjenih posledica dođe.

Kada je upala bešike u pitanju, nagle promene temperature (na primer izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more) mogu da budu krivci. Takođe, potrebno je povesti računa i kod korišćenja javnog toaleta.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje propraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu da budu prilično neprijatni, pa ako primetite takve reakcije potrebno je da što pre potražite pomoć lekara.

Preporučljivo je i unositi bar dve litre tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, a koristiće i topao uvin čaj, kao i sveže voće i povrće.

Gljivičnim infekcijama najčešće možete da se zarazite kupanjem u bazenu. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu.

Gljivična oboljenja prouzrokovana kandidom su najupornija i najduže se leče i ponekad čak i uz terapiju antibioticima izlečenje ne ide glatko.

Upala jajnika je česta tokom boravka na moru, a simptomi su propraćeni bolovima u donjem delu stomaka, predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad može da se javi i povišena telesna temperatura.

Upale ovog tipa moraju da se leče antibioticima, a kako biste ih sprečili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale, važno je da stopala i stomak budu suvi, a preporučuje se i boravak na suncu.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Free-Photos

Pogledajte još