10. Weekend Media Festival - PETRA THEMAN: Finci napravili najbolji branding države sa samo 30 uloženih evra

Umesto klasičnih fotografija lepota svoje zemlje, pod vođstvom Petre Theman, direktorke javne diplomatije Ministarstva spoljnih poslova i glavne sekretarice finskog Promotivnog odbora, objavili su set emojija od kojih svaki predstavlja neobične običaje, emocije, omiljene psovke ili mitove o njihovoj zemlji. Smešni, a često i (auto)ironični emojiji, nasmejali su Fince, a strance upoznali s manje poznatim činjenicama o Finskoj te im srušili neke okorele stereotipe. Simpatičan dizajn i humor emojija odjeknuli su puno dalje od Skandinavije. Do kraja godine finski emojiji bili su priča u 2000 svetskih medija, na dan lansiranja na Twitteru su imali reach od 3 miliona, a iako skoro ništa novca nisu uložili u promociju, kampanja je dala
rezultate vredne 3,8 miliona evra.

Šta leži iza uspeha jedne od najboljih branding kampanja države i na koji način je moguće promeniti imidž zemlje, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu govoriće voditeljka finskog super-projekta, Petra Theman.

Kako ste došli na zamisao da jedinstvena obeležja svoje zemlje pretvorite u emojije?

- Za to je zaslužan tim ljudi. Želeli smo da osvežimo božićni kalendar koji internet stranica ThisisFINLAND radi svake godine u decembru. Naš posao uveliko se svodi na razumevanje trendova i fenomena, pa je sama zamisao uvek bila tu negde, da tako kažem.

Vlade su obično vrlo stroge i ozbiljne, a vaši su emojiji ironični i humoristički, ali svejedno su dobili zeleno svetlo finske vlade. Kako ste uspeli spojiti to dvoje?

- Tako što nismo tražili odobrenje. A sada ozbiljno... To je nešto što je deo nas Finaca i brendinga naše zemlje: sve u Finskoj vrti se oko niskih hijerarhija i jednostavnog i neposrednog pristupa svemu što radimo. Bilo nam je jasno da će emojiji biti neuspešni ako ne uključimo celi niz emocija, i one pozitivne i one negativne, kao i sve naše prednosti i mane.

Šta je bila osnovna poruka koju ste hteli da pošaljete?

- Da je Finska ne samo digitalno pismena, već i zabavna, da znamo da se šalimo na sopstveni račun.

Kako su emojiji promovisali vašu zemlju u svetu i koliko ih je ljudi do sada preuzelo?

- Kakve su reakcije bile u samoj Finskoj, ali i u ostatku sveta? O tome ću vam nešto više reći na samom predavanju. Ukratko, postigli smo uspeh. Poruka je dospela do više od 250 miliona ljudi, a emojiji su "skinuti" nekoliko stotina hiljada puta.

Po vašem mišljenju, šta je bilo najvažnije za uspeh vaše kampanje?

- Iskrenost. Dobar dizajn/izbor tema. Korišćenje cele mreže, uključujući i Ministarstva. Odobravanje samih Finaca.

Rezultati kampanje bili su izvrsni. Jeste li morali mnogo da ulažete u njenu promociju?

- Mislim da smo uložili nekih 30 evra. Sve je bilo organski.

Da li ste na ovaj način pokrili sva obeležja Finske ili možemo da očekujemo novi skup emojija u bliskoj budućnosti?

- Emojije smo poslednji put ažurirali 9. juna. Mislim da smo sada gotovi s tim.

Šta ćemo sve čuti od vas na Weekend Media Festivalu u Rovinju?

- Opušteni prikaz svega što se događa kod brendiranja neke zemlje "iza pozornice". Osim toga, čućete i nešto o tome kako se u našim umovima rađaju predrasude o različitim zemljama, kao i da je li uopšte moguće uticati na njih.

Autor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još