Spajdermen3

Dok Spajdi istražuje svoju tamnu stranu, baca mreže na nikad više negativaca i sprema se da Meri Džejn postavi ’’veliko pitanje’’, publika bez problema guta dva i po sata dobre bioskopske zabave bez prevelikih iznenađenja

Mislite da između Spajdermena i aktuelne drušveno-političke situacije nema baš nikakve veze? E pa, razmislite ponovo! Tajming, "kostimi", negativci, afere, ambiciozni novinari, propale glumice... Sve je tu!

Samo, sličnosti kao produkti snova o superheroju koji se "pojavljuje i rešava stvar", čini se, gube bitku protiv razlika. Spajdi se suočava sa problemima. Tajming mu je besprekoran - zna kad da dođe, a kad da ode. Svetla strana pobeđuje tamnu. Afere imaju epilog...

Dok ne smislimo kakve kostime i supermoći ćemo da nabacimo za rešavanje "naših stvari", Spajdermen je veoma zabavno zagrevanje za blokbaster leto, koje se prihvata bez mudrovanja.

Ako zaobiđemo licitaciju koji Marvelov superheroj ima epitet "naj", brojke 822 i 784 miliona dolara (globalne zarade prvog i drugog dela) nesumnjivo su ubedljiv dokaz da je Spajdermen jedna od najisplativijih franšiza u filmskoj istoriji. Treći deo najverovatnije čeka slična sudbina na svetskim blagajnama, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je dugoočekivan od strane fanova.

U scenaristički zamršenoj priči, Spajdermen/Piter Parker se susreće sa čak četiri nikad moćnija neprijatelja: Sendmenom, Venomom, Goblinom (Mlađim) i crnom uljkastom masom meteorskog porekla koja pojačava najlošije osobine svog domaćina (zvuči poznato?). Spajdi, idol Njujorčana, doživeće niz promena u crnom odelu potencijalno lošeg momka. Postaće jači, spretniji, agresivniji, uobraženiji. U isto vreme, Piter planira da zaprosi Meri Džejn, brodvejsku zvezdu u pokušaju, a osvetnički raspoložen Heri kreće stopama oca Goblina (Starijeg). Po prvi put se pojavljuje Piterova tiha patnja "broj dva" iz stripova - ćerka šefa policije Gven Stejsi...

Ovo je samo minijaturni deo radnje trećeg dela sage o štreberu superheroju Piteru "Spajdermenu" Parkeru. Bezbroj podzapleta, likova, emotivnih i moralnih dilema uz mililitre humora, litre suza i galone high-tech akcije, nekako uspevaju da drže pažnju gigantskih dva i po sata. Braća Sem i Ivan Raimi zajedno sa Alvinom Sardžentom kao da su se izgubili u pokušaju da priču sagledaju iz svih mogućih uglova. Iako nije ni najmanje konfuzan, film ipak deluje pretrpano i na momente dramski isforsirano.

Izbor Tobija Megvajera (Tobey Maguire) i Kirsten Danst (Kirsten Dunst) za zvezde trilogije zauvek će ostati diskutabilan. Eh, da Džejk Džilenhal (Jake Gyllenhaal) nije tako neverovatno cool, kakav bi Spajdi bio... Bez obzira na sve, nije lak zadatak čekao Tobija u njegovoj 31. godini i on se korektno snalazi u liku agresivnog Spajdija, odnosno pošmekerenog Pitera sa crnim ajlajnerom. Isto se ne može reći za Kirsten, pre svega zbog scenarističkih rešenja. Slična zla karma (plus loša boja kose) prati "kao zavodljivu" Gven, koju tumači Brajs Dalas Hauard (Bryce Dallas Howard).

Devojkama prosek "vade" šarmantni Džejms Franko (James Franco) kao Heri Ozborn, briljantna transformacija Tomasa Hejdena Čerča (Thomas Haden Church) iz sitnog kriminalca u spektakularnog Sendmena i vrlo interesantni kasting zvezde ’’Veselih ’70-ih’’, Tofera Grejsa (Topher Grace), za ulogu fotoreportera Edija Broka/Venoma.

Čudo je kako Spajdermen 3, i pored scenarija koji više odgovara seriji nego filmu, ostaje tako ozbiljno zabavan. Možda je tajna u perfektnim vizuelnim efektima, super-negativacima i opuštenom grickanju kokica uz "vau" i ’’uaa’’. Ili možda jednostavno obožavamo Spajdija! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još