Obeležavanje Islamske revolucije

TEHERAN, 11. februara 2010. (Beta) - Na hiljade pristalica iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada okupilo se u četvrtak u Teheranu na obeležavanju 31. godišnjice Islamske revolucije, ali je skupove organizovala i opozicija, javljaju svetski mediji.

Ahmadinedžad je okupljenima rekao da je Iran proizveo prvi kontingent visoko obogaćenog uranijuma (od 20 odsto) i poručio da bi mogao da uranijum obogati i do 80 odsto ali da to neće uraditi. Iranski lider je takođe najavio da će zemlja uskoro utrostručiti proizvodnju uranijuma obogaćenog do 3,5 odsto. Ahmadinedžad se u govoru osvrnuo i na politiku američkog predsednika Baraka Obame koga je optužio da "propušta prilike" i da "sprovodi želje Izraela", javlja agencija Frans pres.

Kako javlja Bi-Bi-Si (BBC), nepotvrđeni izveštaji govore o protestima opozicije u Teheranu i Tabrizu kao i o njihovim sukobima sa policijom. BBC ocenjuje da bi moglo da dođe do najžešćih sukoba od juna prošle godine kada je opozicija organizovala višednevne demonstracije odbacujući izborne rezultate. Islamska revolucija se obeležava širom Irana ali je centralna proslava u Teheranu. Državna televizija je prikazala desetine hiljada ljudi koji su izašli na ulice.

Pogledajte još