Tokom 2009. poginulo 110 novinara

BEČ, 11. februara 2010. (Beta-AFP) - Prošla godina bila je najgora u protekloj deceniji po broju poginulih novinara, saopštio je Međunarodni institut za štampu u svom godišnjem izveštaju koji je objavljen u četvrtak.

U izveštaju se naglašava da je tokom 2009. u Iranu uhpašen rekordan broj predstavnika medija i da je po tome Iran prvi u svetu. Tokom 2009. ukupno je u svetu poginulo 110 novinara dok su obavljali svoju profesiju, što je najveći broj od 2000. godine, naveo je IPI čije je sedište u Beču. Tokom 2008. godine poginulo je 66 novinara, a 2000. 56, kaže se u izveštaju.

Samo u novembru prošle godine nastradala su 32 novinara na Filipinima, u napadu na učesnike u kampanji za lokalne izbore. "Dok je početak novog milenijuma obeležen ogromnim tehnološkim napretkom, kada je reč o namernom ubijanju novinara samo zato što obavljaju svoju dužnost i dalje smo zaglibljeni u eri varvarstva", navodi autor izveštaja Antoni Mils. Prema njemu, tokom protekle decenije pojavila se nova tendenicija da se namerno ciljaju novinari u zonama konflikta kao što su Irak, Avganistan i Pakistan.

Pogledajte još