Pritisci za smenu Artemija

BEOGRAD, 11. februar 2010. (FoNet) - Saslušanje vladike raško-prizrenskog Artemija, u sredu u privremenom sedištu eparhije u Gračanici, i ispitivanje finansijskog poslovanja
predstavljaju psihološki pritisak na episkopa da se povuče sa tog položaja ili da bude smenjen, kaže izvor Politike iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kako Politika nezvanično saznaje, episkop Artemije nije hteo da razgovara sa delegacijom Svetog arhijerejskog sinoda, zbog čega su ga mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, koji su predvodili delegaciju, usmeno obavestili da će predložiti crkvenoj "vladi" da imenuje administratora - tutora vladici raško-prizrenskom.

Kako list nezvanično saznaje, bilo je pet "izaslanija" Sinoda, među njima i dvojica članova Sinoda, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Sagovornik iz eparhije raško-prizrenske koji nije želelo da bude imenovan, objašnjava da je u vladičanskom dvoru juče bilo jako napeto i da je u jednom trenutku mitropolit Amfilohije kontaktirao i sa patrijarhom Irinejom kako bi se posavetovao sa njim šta da radi.

Pogledajte još