Obeleženo 20 godina od oslobađanja Nelsona Mandele

KEJPTAUN, 11. februara 2010. (Beta-AP) - Hiljade Južnoafrikanaca okupilo se danas blizu Kejptauna da obeleže 20-godišnjicu od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora posle 27 godina provedenih iza rešetaka, što je i označilo ubrzano ukidanje aparthejda u toj zemlji.

Oni su se okupili kod zatvora koji se 1990. zvao "Viktor Verster", poslednjeg zatvora u kome je Mandela bio zatočen. Ispred zgrade podignut je tri metra visok bronzani kip koji pokazuje prve Mandeline korake kao slobodnog čoveka.

Pre tačno 20 godina Mandela je izašao iz tog zatvora pešice, držeći se za ruku sa svojom tadašnjom suprugom Vini, nasmejan i sa uzdignutom pesnicom. Samo četiri godine posle Mandelinog oslobađanja u Južnoj Africi su održani prvi multirasni izbori na kojima je Mandela izabran za prvog crnog predsednika.

On je napustio predsedničku funkciju posle jednog petogodišnjeg mandata čime je pomogao da se demokratija u toj zemlji učvrsti, potez koji se razlikovao od nekih zemalja na kontinentu gde su se državnici godinama održavali na vlasti putem prevara i nasilja.

Pogledajte još