Prorok

Prinuđen da sazreva u zatvoru, mladi Arapin gradi svoj karakter i identitet u brutalnim uslovima boreći se protiv suparnika i penjući se na zatvorskoj lestvici.

Iako film pun intenzivnih događaja i emocija, "Prorok" je nastajao spontano i lako. Inspiraciju za ovaj film poznati francuski reditelj Žak Odrijar dobio je prilikom prikazivanja svog prethodnog filma u jednom zatvorskom bioskopu, dok je glavnog glumca upoznao prilikom slučajne zajedničke vožnje automobilom. 

Sinopsis

Tahar Rahim igra sitnog kriminalca Malika osuđenog na zatvorsku kaznu od šest godina. Zatvoren kao osamnaestogodišnjak, Malik u zatvoru otkriva bolje prilike za uspeh nego što ih je ikada imao na slobodi. Rastrzan između dve zatvorske bande – Korzikanaca i Arapa, od korzikanskog glavešine Cezara dobija zadatak da smakne arapskog zatvorenika po imenu Rejeb, ili će on sam umreti. Malik ne samo da uspeva u tome, već pri tom stiče poštovanje ostalih zatvorenika i penje se na zatvorskoj lestvici. Igrajući dvostruku igru sa korzikanskom mafijom, on uspeva da ih uništi. Jačajući i organizujući duboku i razgranatu mrežu kriminalnih veza, Malik postaje vođa arapske mafije i heroj svoje zajednice. 
O filmu

Reditelj Žak Odrijar, jedan od najboljih francuskih reditelja i scenarista, karijeru je počeo kao pisac scenarija početkom osamdesetih godina dvadesetog veka. Prvi film (Regarde les hommes tomber), u kome su igrali Metju Kasovic i Žan-Luj Tretinjan, režirao je 1994. Dobitnik je mnogih nagrada u Francuskoj. Tvrdi da ga snimanje filmova iscrpljuje i da ih je zbog toga napravio samo 5 za vreme proteklih 15 godina. Osim filmova, režira i video ostvarenja za muziku. Njegov video za poznatu francusku grupu "Noir desir" je ostvarenje u kome se pojavljuju gluvonemi glumci koji stihove pesme tumače jezikom znakova.

Određen za francuskog kandidata za Oskara, "Prorok" je intenzivna priča o mladiću koji gradi svoj karakter u brutalnim zatvorskim uslovima. Prvi put u karijeri Žak Odrijar snimio je film po scenariju koji je dobio od producenata. Osim što ga je zainteresovala priča koja se dešava u zatvoru (nakon što je posetio jedan zatvor prilikom projekcije jednog od svojih filmova u zatvorskom bioskopu), Odrijar kaže da ga je na snimanje ovog filma navelo interesovanje za proces u kome ljudi uče o sebi i grade svoj identitet. Malikov početak u zatvoru je kao beli list papira. Na njemu on iscrtava svoj dugački put do zrelosti, iako je to zapravo samo put iz jednog zatvora u drugi.

Pogledajte još