Debeljuce su svetski problem

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da gojaznost dece poprima razmere epidemije koja se širi, jer nije ograničena samo na industrijski razvijene zemlje, čak je veća u zemljama u razvoju.

Sjedinjene Države su pokrenule inicijativu širom zemlje protiv dečje gojaznosti. Prva dama Amerike Mišel Obama nalazi se na čelu te inicijative.

Prema izveštaju mInistarstva zdravlja, jedno od troje američke dece ima prekomernu težinu ili je gojazno.

Gojaznost je ozbiljna opasnost po zdravlje dece. "Ona je pretnja našoj deci, našim porodicama i, što je najvažnije, budućnosti nacije", upozorila je prva dama.

Od 1980. broj gojazne američke dece se udvostručio, a broj ugojenih tinejdžera se utrostručio. Doktor Bendžamin Kabalero sa univerziteta Džouns Hopkins uveren je da je dečja gojaznost ključni faktor rizika za hronične bolesti.

"Rekao bih da bi najveći rizik u pogledu učestalosti verovatno bio dijabetes, odsustvo kontrole glukoze, povišeni šećer u krvi i, naposletku, dijabetes tipa dva.

Drugi bi mogao da bude visok krvni pritisak. Artritis takođe nije redak jer velika telesna težina vrši pritisak na zglobove", upozorio je dr Kabalero.

Procenjuje se da je u svetu gojazno oko 22 miliona dece mlađe od pet godina. Za neke od njih, objašnjenje bi mogla da bude početna neuhranjenost. "Postoje brojni dokazi da rana neuhranjenost povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti u zrelijem dobu", podsetio je on.

Da bi se rešio problem, možda, nije dovoljno hraniti decu hranom bogatom vlaknima i nametati im fizičku aktivnost.

Iako se može pomisliti da je rešenje gojaznosti pitanje informisanja građana šta da jedu, a šta ne, društveni kontekst u kojem se gojaznost razvija veoma je važan, smatraju nutricionisti.

Modernizacija i globalizacija su, prema ocenama SZO, dva faktora koji doprinose epidemiji gojaznosti. U mnogim zemljama u razvoju, sve je veće korišćenje hrane siromašne hranljivim sastojcima, sa visokim nivoom šećera i zasićenih masti.

Takođe, postoji nedostatak informacija o tome od čega se sastoje dobra ishrana i zdrav stil života. U SAD, cilj inicijative Mišel Obame je informisanje javnosti o tome.

"Želim da pozdravim prvu damu Mišel Obamu koja je ove godine osnovala nacionalni pokret za borbu protiv epidemije dečje gojaznosti i pokrenula inicijativu za odgajanje zdravije dece", izjavio je predsednik Barak Obama.

U prošlosti su slične inicijative, posebno protiv pušenja, bile efikasne. Doktor Kabalero ukazuje da bi prva dama SAD trebalo da organizuje Međunarodno udruženje prvih dama za borbu protiv dečje gojaznosti širom sveta.

(FoNet)
12. februar 2010.

Pogledajte još