PISCI I PESNICI NA 68. IGRAMA: Terino veče u Dvoru ispunjeno emocijama!

Uz petu godišnjicu, Piscima na Igrama pridružuju se i pesnici, a početak ovoletnjeg programa obeležio je vrlo emotivan i intiman koncert Tereze Kesovije, osmišljen pod nazivom Stare ljubavi. U interpretaciji hrvatskih pjesnika, dubrovačku muzičku divu pratili su Đelo Jusić mlađi na klaviru, Mladen Kosovec na harmonici i gitari te Emil Gabrić na violini i violi, a u delu programa učestvovao je i glumac Ranko Zidarić.

U intimnoj atmosferi u atrijumu Kneževog dvora, Tereza ​​je, uz brojne ovacije, interpretirala dobro znane pesnike poput Arsena Dedića, Jakše Fiamenga, Luka Paljetka, Željka Sabola, Iva Vojnovića ali i premijerno izvela Jutarnju pesmu Ivice Prtenjače. Dvor kao mesto susreta sa ovim velikim pesnicima i festivalskom publikom, za Terezu je bio poseban, što je opisala već na početku koncerta rečima: "Moje srce u Dvoru govori i Dvor govori u mom srcu".

Terezini uspesi i muzička veličina te ugled na našim prostorima neupitni su, kao i ljubav koju publika za nju gaji, što potvrđuju i brojne nagrade te nebrojeni nastupi. Nastupala je na svim domaćim festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu i uglavnom osvajala prve nagrade. Samo na splitskom festivalu ukupno je osvojila 10 prvih nagrada žirija i publike, te na Zagrebfestu ukupno sedam pobeda što ju čini jednom od najnagrađivanijih pevačica ovih prostora.

Pisci i pesnici na Igrama projekat je nastao prema konceptu Mani Gotovac te je pre pet godina postao sastavni deo programa Igara. Svih tih pet festivalskih leta velika inostrana književna imena poput Alessandra Baricca i Paskala Bruknera te veliki domaći pisci poput Iva Brešana, Zorana Ferića, Mate Matišića i brojnih drugih pohode grad. Ove godine, uz veče posvećeno hrvatskim pjesnicima u interpretaciji Tereze Kesovije, publici se predstavljaju Drago Glamuzina sa svojom zbirkom pesama Everest 5. avgusta, dok će veče 16. avgusta biti posvećena Eleni Ferrante i njenom svetskom hitu Genijalna prijateljica.

Pogledajte još