KotorArt Pjaca od filozofa: Kultura u doba kolere i Srećko Horvat!

Predavanje pod nazivom Kultura u doba kolere održaće filozof Srećko Horvat, urednik ovog festivalskog segmenta, koji će se osvrnuti i na stanje u kulturi u Crnoj Gori.

Pjaca od filozofa je pokrenuta 2010. godine, kada je Paolo Mađeli pozvao književnika i novinara Andreja Nikolaidisa i filozofa Srećka Horvata, kako bi u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt razvili i poseban filozofski program. Početna ideja bila je da se u Kotoru, koji vrvi pjacama, iznova rekreira starogrčko značenje riječi ‘agora’, koja nije označavala samo mjesto trgovine i okupljanja, već je ujedno služila i kao ključno mjesto za rođenje filozofije. U prethodnim Pjacama učestvovali su filozofi: Đorđo Agamben, Antonio Negri, Đani Vatimo, Renata Salecl, Boris Gunjević, Žarko Paić, Tonči Valentić, Milica Jovanović, Mihail Riklin, Eva Ilouz.

Srećko Horvat, filozof i politički aktivista, pripadnik je mlađe generacije hrvatskih intelektualaca. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Njegove najnovije objavljene knjige su „Radikalnost ljubavi“ (Polity, 2015), „Dobro došli u pustinju postsocijalizma“ (sa Igorom Štiksom, Verso, 2015), „Šta Evropa želi?“ (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014). Redovno objavljuje za The Guardian, Al Jazeera I The New York Times. Trenutno je, zajedno sa bivšim ministrom finansija Grčke, Janusom Varufakisom, aktivan u pokretu Demokratija u Evropi (DiEM25).

Pogledajte još