Ministri policije za jačanje saradnje u regionu

ZAGREB, 12. februara 2010. (Beta) - Ministri unutrašnjih poslova regiona istakli su danas u Zagrebu da je potrebno jačanje saradnje policija u regionu u borbi protiv svih oblika kriminala, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U zajedničkoj izjavi posle Četvrte konferencije ministara unutrašnjih poslova regiona, čelnici policija naglasili su da treba podsticati zajedničke akcije, saradnju stručnjaka, ali i razmenjivati iskustva i informacije među policijama.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačih rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka da "nema uspešne borbe protiv organizovanog kriminala bez dobre regionalne saradnje". Naveo je da je borba protiv organizovanog kriminala, posebno u suzbijanju trgovine drogom, ključna za region budući da, kako je rekao, tzv. balkanskom rutom prođe čak 80 odsto heroina koji iz Avganistana i Pakistana dolazi na tržište zemalja zapadne Evrope.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je saradnja u slučaju ubistva Ive Pukanića primer koji "ilustruje kakvu saradnju u regionu želimo". Istakao je da će posle ministarskog sastanka saradnja između policija još bolja.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je na otvaranju konferencije da je za uspešnu borbu protiv svih vrsta kriminala neophodna čvrsta i trajna saradnja policija u regionu. Istakla je da bez zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nema sigurnosti i mira u regionu.

Pogledajte još