Novi film Romana Polanskog premijerno u Berlinu

BERLIN, 13. februara 2010. (Beta) - Novi film Romana Polanskog "Pisac iz senke" premijerno je prikazan u petak na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Francusko-poljski režiser nije mogao da se prošeta po crvenom tepihu na 60. Berlinalu pošto se nalazi u kućnom pritvoru u Švajcarskoj, gde čeka na odluku tamošnjih vlasti o izručenju u SAD, koje ga terete za silovanje maloletnice 1977. Glavne uloge u filmu igraju Juan Makgregor i Pirs Brosnan. Film, zasnovan na romanu Roberta Harisa, priča je o bivšem britanskom premijeru Adamu Langu (Brosnan), koji piše memoare, u čemu mu pomaže čovek plaćen da anonimno piše pod njegovim imenom (Makgregor).

Taj film, koji je prvo ostvarenje Polanskog od "Olivera Tvista" iz 2005, bio je umalo dovršen kada je režiser uhapšen 26. septembra prošle godine, po dolasku u Cirih gde je trebalo da primi nagradu za životno delo. Polanski je nastavio rad na filmu tokom dvomesečnog boravka u švajcarskom zatvoru, a potom i u kućnom pritvoru u Gštadu. Film "Pisac iz senke" jedno je od 20 ostvarenja koja se nadmeću za Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu.

Pogledajte još