Antisemitizam treba da zabrine i srpske vlasti

BEOGRAD, 13. februara 2010. (Beta) - Izraelski ambasador u Srbiji Artur Kol upozorio je na opasnost jačanja antisemitizma u čitavoj Evropi i ukazao da u Srbiji postoji veliki broj antisemitskih izdanja što treba da zabrine vlasti.

"To je zabrinjavajuća pojava. Time ne treba da budemo zabrinuti samo mi, Jevreji, već i Srbija i njene vlasti", rekao je Kol u intervjuu agenciji Beta. Jačanje neonacizma i antisemitizma u Evropi, izraelski ambasador povezuje sa ekonomskom krizom, ali i upozorava da je to "opasan razvoj događaja" i "razlog za zabrinutost".

Po njegovom mišljenju, antisemitizam u Srbiji "na sreću, ne jača u tolikoj meri kao u Evropi", ali ipak postoji. Ambasador je, međutim, podsetio da je prošle godine bilo nekoliko napada na jevrejske institucije - na sinagogu, groblja, i da što posebno zabrinjava, postoji antisemitska literatura koja se slobodno prodaje.

Uz ocenu da je reč o pojavi koja treba da zabrinjava ne samo jevrejsku zajednicu, već i srpske vlasti, Kol je dodao da su zakoni koji postoje u Srbiji dovoljni za rešavanje tog problema. "Jevrejska zajednica u Beogradu i Srbiji je sasvim jasno zatražila od vlasti da ne dozvole da ti zakoni ostanu mrtvo slovo na papiru, već da ih sprovodi kako bi sprečila dalje širenje tog jezika mržnje, predrasuda", rekao je Kol.

Pogledajte još