PREPORUKA ZA DANAS: Bogdan Janković - predstava, knjiga, čarda, vino, film

Ovaj mladi Novosađanin je nakon završetka studija, 2009. godine u rodnom gradu osnovao novu pozorišnu scenu za odrasle pod nazivom "Teatar 34" koja mu je pružila bogato iskustvo na polju menadžmenta u kulturi, kroz realizaciju nezavisnih projekata, koprodukcija, kao i rad na festivalima. Do sada je postavio brojne predstave u pozorištima u zemlji i inostranstvu i za svoje projekte osvojio mnoge nagrade. Bogdanovi filmovi prikazivani su širom sveta - u Berlinu, Njujorku, Istanbulu... Trenutno sa porodicom živi u Nemačkoj, gde nastavlja karijeru i profesionalno usavršavanje, a za čitaoce portala nadlanu.com danas otkriva svoje favorite iz pet različitih domena života.

Foto: Promo

PREDSTAVA "RODOLJUPCI"

Pozorište spada u umetnost trenutka i za razliku od filma svako izvođenje iste predstave donosi nešto novo i posebno. Život predstave zavisi od mnogih faktora tako da su neke, od za mene značajnijih predstava, prestale da se igraju. Naravno, svake pozorišne sezone pojavi se predstava vredna pažnje, a za ovu priliku bih izdvojio komad "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.

www.narodnopozorište.rs

Foto: Promo

KNJIGA "ARTURO UI"

U duhu svoje profesije predložiću čitanje drame Bertolda Brehta "Arturo Ui". Drama se bavi usponom Adolfa Hitlera, ali je priča prilagodljiva svakom diktatoru i bezumnoj potrebi da se, po svaku cenu, vlada. Autor se opredelio da se humorom suprotstavi autoritativnom režimu i vođi spremnom na sve, bez empatije prema bilo kome. Verujem da je pravo vreme da ova drama bude postavljena na scenu. Do tada je možete čitati.

www.bloomsbury.com

Foto: Promo

ČARDA "ŠARAN"

Kao veliki ljubitelj Dunava i svih aktivnosti na reci, za mene su Čarde posebna mesta i za izlaske i za dnevne posete. Jedna takva Čarda pod nazivom "Šaran" nalazi se nedaleko od Novog Sada i predstavlja pravo mesto za ljubitelje prirode i druženja! Slična mesta predstavljaju sačuvane uspomene i neki, pomalo zaboravljen odnos među ljudima.

www.facebook.com/SaranCarda/

Foto: Promo

VINO "MUSKAT OTONEL"

Veliki sam ljubitelj domaće rakije i same njene proizvodnje, ali ako je reč o markiranim pićima izdvojio bih belo vino "Vršačkih vinograda", "Muskat Otonel". To je za mene retko piće koje pijem sa merom i uživanjem u jednoj čaši. Ovo je piće za one koji vole da se u miru i tišini opuste i uživaju u punoći ukusa grožđa pretočenog u flašu.

www.vvinogradi.co.rs

Foto: Promo

FILM "THE GRAND SEDUCTION"

Iako je film nastao kao vašarska zabava, itekako može da utiče na čoveka i njegove emocije i razmišljanja. Pre nekoliko meseci, iz čiste radoznalosti, pogledao sam kanadski film "The Grand Seduction", koji sam slučajno pronašao na internetu. Dugo me neki film nije toliko nasmejao inteligentnim humorom. Takođe me je iznenadilo to koliku sličnost imaju naša manja mesta sa mestima slične veličine u dalekoj Kanadi. Smeh nam je preko potreban, pa je ovaj film moja topla preporuka!

www.imdb.com

Autor: Sofja Plahin
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još