Renato Balestra u Belom dvoru

"Rak dojke je izlečiv, smrt nije opcija", jedna je od poruka sa dobrotvorne modne revije u organizaciji Fondacije princeze Katarine Karađorđević, koja je na Dan zaljubljenih organizovana u Belom dvoru.

Prihod od prodaje ulaznica sa modne revije, na kojoj su predstavljeni modeli renomiranog italijanskog kreatora visoke mode Renata Balestre i domaćih autora Dragane Ognjenović i Predraga Vukašinovića, namenjen je Kampanji za borbu protiv raka dojke Fondacije Katarine Karađorđević.


Emina Jahović promoter kampanje

Nesebičan doprinos ovoj kampanji kao promoter u Srbiji pružila je i pevačica Emina Jahović.

- Odazvala sam se pozivu princeze Katarine, velika čast mi je što sam deo ovog tima i što na taj način mogu da pružim doprinos borbi protiv ove bolesti. Veoma je bitno da svaka žena ide redovno na preglede i brine o svom zdravlju. Nažalost, u nekim delovima naše zemlje, još se misli, "pa ako mi se to desi, moram da umrem", a to nije tačno. Rak dojke je teška bolest, ali medicina je danas toliko napredovala, da je uz preventivu izlečenje skoro apsolutno moguće - rekla je za naš portal Emina Jahović.


Emina predstavnik Srbije na Evroviziji?

Pored aktivnosti na humantarnom polju, Emina ne zapostavlja ni rad u svojoj osnovnoj profesiji - muzici. U javnosti se sve glasnije priča da će Emina Jahović sarađivati sa Goranom Bregovićem i možda biti predstavnik Srbije na pesmi Evrovizije.

- Nikad nisam sarađivala sa Bregovićem, moram da vidim da li pesme odgovaraju mom senzibilitetu, ne bih mogla da radim nešto što mnogo odudara od mog stila. Volim moderne stvari, ali sviđa mi se i ono što radi Goran Bregović, on je zaista veliki kompozitor - kaže Emina.

Popularna pevačica ima dosta planova, snima za tursko tržište i namerava da uskoro snimi duet sa španskom pevačicom Monikom Molinom, "a tu je možda i Evrovizija", priznaje Emina.

Trenuto živi u Istanbulu i kaže da se i pored sličnosti u mentalitetu još nije navikla na novu sredinu.
- Tamo je moja porodica i to je najvažnije, ali nisam još uspela da nađem iskrene prijatelje, slični smo, ali mi nedostaje Srbija i Beograd.


Izveštaj o radu za svaku godinu

Fondacija princeze Katarine Karađorđević organizuje akcije već šest godina i ovo je, kako kaže zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustavnović, jedna od retkih manifestacija koja svake godine podnosi izveštaj o radu.

- Jedne godine prikupili smo više od 20.000 evra, druge 17.000 evra, ove godine možda i najmanje nešto više od 10.000 evra, ali svaki put smo kupili ono što je bilo potrebno. Prve godine minibus za prevoz invalidnih lica u Beogradu, pa senzornu sobu za decu obolelu od autizma, jedne godine lokalno vozio za prevoz hrane za tu decu. Za Šekspirovu ulicu kupili smo stomatološku ordinaciju i specijalnu kadu za fizikalnu terapiju dece sa smetnjama u razvoju. Možda vam ova revija liči na elitizam i glamur, ali to nije cilj - kaže Hrustanovićeva.


Plan da se smanji umiranje od raka dojke u Srbiji

Državi skeretar u Ministarstvu zdravlja Tomislav Stantić kaže da je urađeno mnogo i da Srbija zato danas ima osam digitalnih mamografa.

- Nismo imali nijedan digitalni mamograf, ako se nastavi ovim tempom moći ćemo da pregledamo 40 odsto žena više nego prethodnih godina - kaže Stantić.

Razvijene zemlje beleže pad umiranja od raka dojke i to je ono na čemu će raditi i Srbija.
- Planiramo da u narednom godinama smanjimo umiranje od raka dojke za 25 odsto, kaže Stantić.

Pa i uz glamur i ekskluzivne modele i Dan zaljubljenih ili Dan svetog Trifuna, ostaje nam da pozovemo sve žene da posvete bar jedan dan u godini sebi i svom zdravlju.

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još