Vladika Artemije mora da traži saglasnost

PRIŠTINA, 15. februara 2010. (Beta) - Vladika Artemije, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) privremeno razrešio, nije pod zabranom i može boraviti u eparhiji raško-prizrenskoj, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora te eparhije vladike Atanasija, objavljeno je na sajtu SPC.

Episkop Artemije može boraviti u sedištu ili drugom mestu ili manastiru ove ili druge eparhije SPC, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora ili pak nadležnog episkopa odnosno druge eparhije SPC, navodi se u saopštenju vladike Atanasija koga je Sinod SPC postavio za administratora Raško-prizrenske eparhije.

U saopštenju se podseća da je sveti arhijerejski Sinod na sednici razrešio vladiku Artemija upravljanja eparhijom raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog kanonskog postupka i postavio vladiku Atanasija za adminsistratora te eparhije.

U porti manastira Gračanica u nedelju je došlo do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je privremeno razrešio Sinod SPC, i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem, koga je Sinod postavio za administratora Raško-prizrenske eperhije. Jedan od saradnika vladike Artemija rekao agenciji Beta da je bilo koškanja dve grupe monaha, ali da većih fizičkih sukoba nije bilo.

Pogledajte još