Proglašen rakijski delija

GORNJI MILANOVAC, 15. februara 2010. (Beta) - Proglašenjem pobednika u ponedeljak rano ujutru u Pranjanima na padinama Suvobora završena je osma "Rakijada", takmičenje u ispijanju šljivovice.

Pojedinačni pobednik među 20 takmičara iz četiri ekipe je Dragan Filipović (32) iz Gornjih Branetića sa Rajca, koji je posle pet disciplina ostao na nogama i primio nagradu i lentu "Rakijski delija 2010". Najbolja ekipa je "Joks" iz Mladenova u Vojvodini čiji su takmičari popili najviše rakije, ali sakupili i najviše poena po disciplinama. Nagradu za najbolju prepečenicu dobio je Kostadin Stanković iz Gornje Trepče kod Čačka.

"Ekipe su na početku dobile po 700 grama rakije, pa pošto to ispiju idu na prvu disciplinu - prelaz preko grede duge pet metara, zatim sledi novo pijenje i vučenje rakije na nategu, ocena brenda i recitovanje brzalica", kazao je sekretar žirija Milan Krunić.

Ove godine održano je i takmičenje u pripremanju "Ravnogorske gibanice" i pobednik je Milijana Bralović iz Pranjana. Gibanice, slanina, sir i crni luk služeni su takmičarima kao pređelo. Kako je agenciji Beta izjavila domaćica "Rakijade" Ljiljana Bralović takmičari i posetioci popili su ukupno 124 litra rakije, a pripremana je i "vruća" i sve je bilo besplatno.

Svaka ekipa imala je po jedanog člana koji nije smeo da pije jer je bio zadužen za prevoz takmičara, pa je u ponedeljak svaki prošao alkotest i tek posle toga dobio ključeve od automobila.

Pogledajte još