Amar Garibović osamdeseti, Belmi Šmrković poslednja

VISLER, 15. februara 2010. (Beta) - Srpski reprezentativac Amar Garibović osvojio je danas 80. mesto u konkurenciji 96 takmičara u skijaškom trčanju slobodnim stilom, koji su se na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru takmičili na stazi od 15 kilometara.

Garibović je stazu prešao za 40 minuta i 12 sekundi.

Rezultat 18-godišnjeg Garibovića je šest minuta i 35,7 sekundi sporiji od vremena kojim je Švajcarac Dario Kolonja stigao do olimpijskog zlata. Kolonja je trku završio za 33 minuta i 36,3 sekunde.

Srebrnu medalju osvojio je Italijan Pijetro Piler Kotrer sa 24,6 sekundi zaostatka za Kolonjom. Čeh Lukaš Bauer je sa 35,7 sekundi slabijim rezultatom od šampionskog stigao do bronzanog odličja.

Bauer je na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine osvojio srebrnu medalju u trci na 15 kilometara, ali klasičnim stilom.

Predstavnica Srbije u skijaškom trčanju Belma Šmrković zauzela je danas poslednje, 78. mesto u skijaškom trčanju slobodnim stilom na stazi od 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru. Šmrkovićeva je stazu prešla za 35 minuta i 47,4 sekunde.

Jedina je od 78 takmičarki imala više od 10 minuta zaostatka za novom olimpijskom šampionkom Šarlot Kala iz Švedske. Makedonka Rosana Kiroska, koja je osvojila pretposlednje 77. mesto, bila je za minut i 1,6 sekundi brža od srpske reprezentativke.

Kala je vodila od samog početka i trku završila za 24 minuta i 58,4 sekunde što je za 10 minuta i 49 sekundi bolji rezultat od vremena Šmrkovićeve.

Srebrnu medalju osvojila je dvostruka olimpijska šampionka iz Torina 2006. godine, Kristina Smigun-Vehi iz Estonije sa 6,6 sekundi zaostatka.

Treće mesto zauzela je Norvežanka Marit Bjergen sa 15,9 sekundi zaostatka za 22-godišnjom Šveđankom. Bjergenova je srebrna odličja osvajala i u Torinu i 2002. godine u Solt Lejk Sitiju.

Liderka Svetskog kupa i dvostruka svetska šampionka Justina Kovalčik iz Poljske trku je završila na tek petom mestu.

Pogledajte još