Začini tope 30 odsto masti!

Začini mogu da pomognu u lečenju zdravstvenih tegoba. Osim što su nezamenljiv dodatak jelima, dve kašike ruzmarina, cimeta, ljute papričice ili bibera "tope" i do 30 odsto masti u organizmu.

Ipak, nisu svi začini dobri za zdravlje. Biljke kojima se dodaju aditivi, kuhinjska so, veštačke boje i arome mogu da nanesu štetu zdravlju, pa je potrebno pažljivo pročitati listu sastojaka proizvoda koji kupujemo. Najbolje je da koristite prirodne začine:

Origano

Osim što je neizostavan sastojak pice, origano je takođe blagotvoran za zdravlje. Ova biljka efikasno otklanja infekcije mokraćnih kanala i za kratko vreme oslobađa ešerihije.

Đumbir

Vruć čaj od đumbira snižava temperaturu i pospešuje znojenje, pa je ovaj ljuti začin veoma efikasan lek za prehladu i sinuzitis. Takođe, đumbir može pomoći onima koji pate od mučnine tokom putovanja.

Lan

Istraživanja su pokazala da je lan najzdraviji kada se jede odvojeno od ostalih namirnica. Osim što je dobar za pročišćavanje organizma, seme lana je bogato gvožđem i omega-3 kiselinama, zbog čega pozitivno utiče na raspoloženje i hidrira kožu.

Bosiljak

Ovaj začin je zaslužan za to što je italijanska kuhinja jedna od najpopularnijih na svetu. Osim što je ukusan, odličan je lek za infekcije disajnih organa, pa se često koristi za inhalaciju ili pije kao čaj.

Kari

Kari je u stvari mešavina kurkume, kumina, čili praha, cimeta i korijandera. Antioksidansi koje sadrži mogu da smanje nakupljanje masnoća u krvnim sudovima, čime se sprečavaju brojne bolesti.

Tucana paprika

Eliminiše gasove iz stomaka, ublažava bolove u grlu, simptome prehlade i gripa, poboljšava metabolizam i doprinosi gubitku masnih naslaga.

Seme celera

Seme celera oslobađa jetru toksina, smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još