Razrešenje Artemija može imati i političke posledice

MOSKVA, 16. februara 2010. (Beta) - Moskovski dnevnik Komersant ocenio je u utorak da odluka Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve da privremeno razreši vladiku rasko-prizrenskog Artemija upravljanja eparhijom predstavlja "krupan politički skandal".

"Vladika i njegovi najbliži saradnici su osumnjičeni da su pod parolom za 'srpsko Kosovo' ukrali milione evra", piše list i dodaje da se poslednjih godina pojavljivalo sve više pitanja u vezi sa trošenjem ogromnih sredstava koji su išli u eparhiju kako po državnoj liniji, tako i kroz dobrovoljne priloge.

List navodi da će istraga, kako crkvena, tako moguće i državna, tek utvrditi sumu koja se našla u džepovima ljudi iz okruženja episkopa Artemija. Komersant ukazuje da je odluka o razrešenju episkopa Artemija doneta samo tri nedelje pošto je na čelo crkve stao patrijarh Irinej.

"Nije isključeno da će skandal sa episkopom Artemijem imati za Srbiju i važne političke posledice. Njegovim razotkrivanjem nanosi se udarac jednom od najradikalnijih srpskih episkopa i njegovim saveznicima među srpskim nacionalistima", navodi list.

Pogledajte još