Luštica Bay i KotorArt: Karadaglić i vrhunski umetnici

Koncert „Miloš Invites“ se organizuje u okviru šesnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike, a proslavljeni klasični gitarista će nastupiti sa prijateljima, afirmisanim umetnicima - ekskluzivcem izdavačke kuće za umetničku muziku „Decca Classics“ sopranistkinjom Pumezom Mačikizom /Matshikiza i kvartetom „String Attached“ iz Beograda koga čine vodeći orkestarski muzičari iz regiona. U zajedničkom programu predstaviće šarolik izbor muzike, od najprefinjenijih gitarističkih komada do arija italijanske opere, Bitlsa i afričkih pjesama.

Na konferenciji za novinare u Luštica Bay-u, Karadaglić je izrazio veliko zadovoljstvo predstojećim nastupom u kompleksu Luštica Bay-u, tim pre što se gostovanjem na KotorArtu vraća nastupima nakon skoro jednogodišnje pauze uzrokovane povredom.

Jedva čekam ovaj koncert i on je na neki način za mene kao novi početak. Volim scenu u Luštica Bay-u, ovde poznaju moju srž i čine da se osećam opušteno i sigurno. Ovo je ambijent koji volim. On se razvija bez težine prošlosti. Ovde muzika sama od sebe teče. Kad se setim prošlogodišnjeg nastupa to je kao prelepi san. I ove godine vrhunski umetnici nastupaju. Velika mi je čast što je Pumeca ovde sa nama, jer ona je velika zvezda, fantastičan operski pevač. I članovi kvarteta String Attached zrače nekom novom energijom“, rekao je Karadaglić.

Umetnički direktor Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović objasnio je neophodnost da se događaji poput Karadaglićevog koncerta održavaju u ambijentima kakav je Luštica Bay.

Ako nemamo kulturu, ako je ne ugrađujemo u ovakve ambijente, onda ćemo imati samo nizove zgrada ali ne i grad. Kultura je suštinski aspekt grada. Bez nje gradovi ne postoje. Zato je saradnja KotorArta i Luštica Bay-a važna. Mi smo na istoj misiji. Naši koncerti su monumenti lepote, sklada, spoja, preplitanja vrhunske umetnosti u ovom nestavarno lepom ambijentu. Luštica Bay nije samo najveća investicija u Crnoj Gori, nego i jedan od najpažljivijih tretmana našeg prostora, onoga što nam je dato na čuvanje, a što ničim, osim sreće, nismo zaslužili“ – istakao je Ratimir Martinović.

Luštica Bay je ove godine podržala i koncert „Roman i prijatelji“, Romana Simovića, koji je održan 2.avgusta u Kotoru.

Utisci sa sinoćnjeg koncerta su predivni i zahvaljujem se Luštica Bay-u. Ove godine, na žalost nismo imali nikakvo razumijevanje Ministarstva kulture. To je tragedija, jer je KotorArt nešto posebno. To je jedan od najozbiljnijih festivala u regionu, a sredstva su nam minimalna. Sa tim skromnim sredstvima Ratimir i njegova ekipa prave čudo. Svetski umetnici žele da pomognu KotorArtu. Mnogi nastupaju bez ili sa smanjenim honorarom. Crna Gora je mala zemlja, ali prepuna talenata. Ovo što je Miloš uradio nije niko iz stare Jugoslavije. Država treba da nam kulturološki pruži više. Prosto da osetimo da država stoji iza nas. Mi nemamo taj osećaj. Zato još jednom hvala kompaniji Luštica Bay na velikoj podršci i nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo. KotorArt je mnogo ozbiljan festival. Bila bi tragedija da se KotorArt ugasi. A bili smo vrlo blizu da se to desi. Svi smo u strahu i priskočili smo da spašavamo festival“ – rekao je prominentni violinista svjetske karijere Roman Simović.

Jedanaest glavnih i preko stotinu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike održavaju se u periodu od 13. jula do 13. avgusta, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, a uz podršku Luštice Bay, Coca-Cole, Sava osiguranja i hotela Palma i Palmon bay.

Pogledajte još