Dunavske tvrđave spajaju gradove

Ono što je zajedničko za Novi Sad, Ram, Golubac, Smederevo, Beograd i Bač jesu tvrđave na Dunavu. Da bi se te sredine međusobno povezale, Ministarstvo kulture, u saradnji sa UNESCO-om, pokrenulo je istoimeni projekat, a sve u cilju podsticanja lokalnih zajednica na zajedničku brigu o kulturnom nasleđu.

Osim stručnjaka iz brojnih ustanova kulture, u projekat će prvi put biti uključene i turističke agencije, kao i privatna lica koja su zainteresovana za otvaranje ugostiteljskih objekata na tvrđavama, kaže Vesna Nedeljković-Angelovski, direktor Muzeja grada Novog Sada.

Kako se radi o pilot projektu, Milan Ćulić, direktor Centra za istraživanje i studije turizma, napominje da lokalne sredine tek treba da počnu da rade na obrazovanju i organizovanju radionica u cilju podizanja svesti o značaju očuvanja kulturnog nasleđa, zbog čega u toj početnoj fazi ne treba očekivati neka velika ulaganja.

Međutim, ukolike se lokalne zajednice zainteresuju za saradnju u oblasti kulturnog nasleđa, sledi druga faza projekta "Trvđave na Dunavu", koja će uz uključenje nekoliko ministarstava, podrazumevati i pronalaženje najboljeg načina za promovisanje i iskorišćavanje vrednosti tvrđava, kao velikog potencijala naše zemlje. 

Izvor: RTV
16. februar

Pogledajte još