Južnokorejska kompanija Jura dolazi u Srbiju

KRAGUJEVAC, 16. februara 2010. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u utorak da bi južnokorejska kompanija za proizvodnju autodelova Jura (Yura) do kraja marta trebalo da preuzme fabriku Zastava elektro iz Rače.

Dinkić je novinarima u Kragujevcu rekao da Jura, koja je dobavljač južnokorejskih proizvođača automobila Kia, Daevu i Hjundai, želi da započne proizvodnju u Srbiji u junu.

"Kompanija Jura je zainteresovana da investira u proizvodnju kablova za automobile i čitava proizvodnja bi se izvozila. Ta južnokorejska kompanija, koja ima isti proizvodni program kao Zastava elektro, planira da u prvoj godini uposli 1.000 radnika", kazao je Dinkić. Šumadija je postala atraktivna za ulagače posle dolaska Fijata u Kragujevac, kazao je Dinkić, koji je u posetu Kragujevcu došao zajedno sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U saopštenju Ministarstva ekonomije navodi se da je Dinkić prilikom posete Zastavi elektro u Rači kazao i da bi poziv za prodaju celokupne imovine te fabrike trebalo da bude raspisan do 1. marta i završen do 15. marta. Dinkić je naveo da je po obećanju koje je lično dao radnicima Zastave elektro, koji su štrajkovali zbog lošeg poslovanja bivšeg rukovodstva, Ministarstvo ekonomije u poslednjih šest meseci tražilo strateške partnere za tu fabriku.

Pogledajte još