Recital Gorana Filipeca posvećen Francu Listu

Goran Filipec laureat je Društva Ferenz List iz Budimpešte koje mu je dodelilo Grand Prik du Diskue za album snimljen za Nakos Records 2016., Paganini Studies, a pripada muzičarima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike. U obrazloženju nagrade navedeno je "da bi i sam List visoko cenio ovakvu interpretaciju". Time se Goran Filipec pridružio uglednom nizu laureata kao što su Vladimir Horovic, Giorgi cziffra, Alfred Brendel, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis ili Maurizio Pollini. Stoga je ovaj festivalski recital posebna prilika jer vrsni umetnik izvodi List Četiri zaboravljena valcera te Dante sonatu koja je jedna od tehnički najzahtevnijih Listovih dela. Na programu drugog dela koncerta su List klavirska parafraza Miserere iz Verdijeve opere Trubadur te ciklus od šest Grandes etudes de Paganini koje je List napisao nadahnutih Paganinijevo umećem, a spadaju u najzahtevnije kompozicije celokupne pijanističke literature.

Goran Filipec, kao suvereni muzičar žestoke energije i profilisane umetničke ličnosti, neguje naročitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te delima izraženog virtuoziteta. Rođen u Rijeci, studirao je na Konzervatorijumu u Moskvi, na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, na Visokoj muzičkoj školi u Kelnu te na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stekavši tako značajno međunarodno iskustvo osnaženo najvišim nagradama na brojnim međunarodnim takmičenjima (Franz Liszt - Premio Mario Zanfi, Concurso de Parnassos, Jose Iturbi International Music Competition et Gabala International Piano Competition). Studirao je sa pedagozima kao sto su Naum Grubert, Oksana Iablonskaia, Natalia Trull i Evgeni Zarafiants, ali voli reći da njegovi učitelji bili i muzičari sa kojima se nikad nije uspeo sresti, poput Franza Liszta, Ferruccio Busonija, Ignaz Fridmana ili pak tenora beniamino Giglio . Trenutno priprema doktorat na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu i Univerzitetu Paris-Sorboni, s temom Paganinijevog nasleđa u repertoaru za klavir.

Ulaznice za recital dostupni su online na internet stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palati (Od siguro 1) i u LUZIA kao i na ulazu, jedan sat pre početka koncerta.

Pogledajte još