Poslanici traže razumevanje za duple funkcije

NOVI SAD, 16. februara 2010. (Beta) - Predsednik opštine Inđija Goran Ješić upozorio je u utorak da bi u slučaju bukvalnog tumačenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Vojvodini moglo doći do ponavljanja izbora u trećini vojvođanskih opština.

Ješić je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da u aktuelnom sazivu pokrajinskog parlamenta ima 15 poslanika koji obavljaju i funkciju gradonačelnika ili predsednika opštine, što bi u slučaju vraćanja mandata dovelo do raspisivanja novih izbora, jer su birani po većinskom izbornom sistemu.

"Moje mišljenje je da nismo u nikakvom sukobu interesa, jer je zakon donet kasnije. Smatram da zakon ne treba da tretira izborno pitanje, jer su nas birali građani", rekao je Ješić i dodao da će, bez obzira na stav Agencije, oni poštovati njenu odluku.

Iz Agencije je ranije saopšteno da Skupšstina Vojvodine niti bilo ko od poslanika nije zvanično tražio mišljenje da li je u sukobu interesa. Predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić izjavio je prošle nedelje da su zakonodavna i izvršna funkcija nespojive i pozvao funkcionere da podnesu ostavke na mesta u lokalnoj samoupravi ako im je problem sprovođenje izbora zbog ostavki na mesta poslanika.

Poslanik G17 plus u Skupštini Vojvodine Goran Kaurić, koji obavlja i funkciju zamenika gradonačelnika Zrenjanina, u utorak je podneo ostavku i njega će zameniti sledeći kandidat na listi jer je biran po proporcionalnom izbornom sistemu.

Pogledajte još