Scherzo s otpada Jagode Buić otvoren do 25. avgusta

Na otvaranju izložbe, uz autorku, govorili su v.d. intendanta Dubrovačkih letnjih igara Mladen Tarbuk i autorka kataloga Vesna Delić Gozze. Jagoda Buić ovu je izložbu posvetila čuvarki dubrovačke baštine, dugogodišnjoj dubrovačkoj konzervatorici, istoričarki umetnosti Dubravki "Bebi" Beritić (1917.-2003.).

Prilikom otvaranja izložbe, Mladen Tarbuk primetio je "škerac", kreativnost i igru sa kojima je umetnica pristupila odabiru predmeta i izradi skulptura, duhovito i dosetljivo stvarajući od otpada prava umetnička dela koja su oduševila dubrovačku publiku.

Vesna Delić Gozze o umetnici je ovom prilikom naglasila kako "Ona zna što je poezija, ona zna vrednost reči. Ona je proslava poetičnosti, a ova izložba je posvećena drugoj velikoj ženi Bebi Beritić koja je bila izuzetna čuvarka Grada i izložena je ovde u prostoru koji treba čuvati i kojem je udahnut novi život. Veličina Jagode vidi se i u tome kako je ovim predmetima isto tako dala novi život. "

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna te istoriju umetnosti na Univerzitetu u Zagrebu, a diplomirala na Akademie fur angevandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecitta u Rimu i istoriju kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njen umetnički pristup pozorištu sastoji se od insistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesu za mit i klasični svet. Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru, koju je otkupio Muzej Stedelijk iz Amsterdama. Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svetskim bijenalima i u najvažnijim svetskim muzejima. Njena su dela u mnogim javnim i privatnim umetničkim zbirkama (u Metropolitan muzeju u Njujorku, Muzeju moderne umetnosti i Parizu itd.). Dobitnica je brojnih svetskih i domaćih nagrada. Živi i radi u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Festivalska publika spoj tradicije i savremenosti u izložbi Scherzo s otpada može razgledati do 25. avgusta, svakim danom od 18 do 22 sata u osobitom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Pogledajte još