Poznata imena iz sveta džeza dolaze na Don Brankove dane muzike

Džez je ove godine na scenu KotorArta ponajviše došao zahvaljujući klaviru i pijanistima.

Prvi od njih, Marko Črnčec, nastupio je sa violinistom Stefanom Milenkovićem, kao i kolegama koji čine ansambl Tango Compas. Studije džez klavira završio je u Gracu, a kao multiinstrumentalista napisao je muzičke aranžmane za džez i pop ansamble.

Džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, tek će nastupiti kao pratnja Amire Medunjanin na koncertu 11. avgusta na kotorskoj Letnjoj pozornici. Ovaj umetnik koji je svetsku karijeru izgradio u Parizu, školovao se u Mičigenu, a džez povezuje sa tradicijom balkanske muzike. Objavio je više albuma, a do sada je nastupio na više od hiljadu koncerata na najpoznatijim džez festivalima kao što su Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival... Od 2002. nosilac je fracnuske titule Vitez reda umjetnosti i književnosti Francuske vlade, kao i nagrade Đango Rajnhart Fracnuske džez akademije. 

Matija Dedić & Merima Ključo Klikam studio photosession

U završnici ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta na Letnjoj pozornici, nastupiće dvojica džez pijanista, različitog profila - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Obojica potiču iz poznatih muzičkih porodica, čiji su roditelji obeležili popularnu i džez scenu bišve Jugoslavije. Dok se Vasil za muziku zainteresovao uz majku Senku i oca Zafira, Matiju u svet muzike uveli Gabi Novak i Arsen. Inače, Hadžimanov se školovao na Koledžu za muziku Berkli, a sarađivao je sa umetnicima kao što su Garison, Pekam, Dženkins, Garzon, Dieng i dr. Autor je i muzike za više filmova. Poznat je po kombinovanju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih muzičkih stilova. Matija Dedić, završio je Džez akademiju u Gracu, a usavršavao se kod Tejlora, Gelpera, Dobinsa, Herisa. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, i u SAD, ostvarajući zapažene nastupe s džez muzičarima. Snimio je više albuma, a posljednji je objavio početkom ove godine, kao posvetu svom ocu Arsenu.

 

 

Foto:  KotorArt /Milan Josipović

Pogledajte još