Zasadite sami začinsko bilje!

Redovno ga zalivajte i već posle dve do tri nedelje možete početi sa ’’žetvom’’. Ove biljčice mogu vas učiniti lepšim, druge vam mogu pomoći da budete vitkiji, dok su treće tu da nam daju snagu i elan. Stoga, s vremena na vreme ubacite šaku mirišljavog zeleniša u jelo ili čaj.

Žalfija – smanjuje želju za slatkim

Gorke materije koje sadrži jesu poput ručne kočnice, pa se zato savetuje da svakodnevno popijete po šolju čaja od žalfije. Listiće možete i da žvaćete, na primer, dok ste u šetnji.

Vlašac – razbuđuje

Kombinacija gvožđa i velike količine vitamina sjajno je oružje protiv umora. Za sendviče koristite sveže ubran vlašac jer mu je tada dejstvo najjače.

Ilustracija/Pixabay
Ruzmarin – za top formu

Zahvaljujući mešavini etarskih ulja, flavonida i gorkih materija, masaža ruzmarinom je odličan način da se razbudite. Ukoliko ujutru imate problema sa rasanjivanjem, pripremite kupku od ruzmarina.

Bosiljak – smanjuje salo

Tanin aktivira razmenu materija u organizmu. Posebno je aromatičan čaj od svežih listića. Ulje od bosiljka u aromaterapiji zaduženo je za harmoniju organizma i ravnotežu emocija.

Bonus saveti:

1. Sadnja:

Sve biljke imaju drugačiju potrebu za vodom. Zbog toga je bolje da neke vrste posadite u odvojene saksije.

2. Berba:

Za odsecanje listića koristite oštre makaze. Da bi biljke mogle i dalje da rastu ne smete im odseći više od trećine onoga što vam daju.

Izvor: zenskimagazin.rs

Pogledajte još