Šarić morao da dokaže da je pet godina bio u Slovačkoj

BRATISLAVA, 17. februara 2010. (Beta) - Darko Šarić za kojim tragaju srpska policija i Interpol zbog sumnje da je organizovao šverc 2,7 tona kokaina, morao je da za dobijanje slovačkog pasoša 2006. godine dokaže da je najmanje pet godina neprekidno boravio u Slovačkoj i da zna slovački jezik, pišu u sredu slovački mediji.

Činjenica da je taj balkanski narko bos bez problema dobio slovačko državljanstvo izazvala je u Slovačkoj pravi skandal, jer se "običnim" strancima koji dugo žive u Slovačkoj, dobro znaju jezik, nisu osuđivani i uredno plaćaju porez, ponekad odbija slovačko državljanstvo bez ikakvog obrazloženja.

"Bratislava mora da se stidi što je dala pasoš jednom od narko bosova balkanskog kriminala za kojim Beograd traga u najmanju ruku pođednako energično kao za Ratkom Mladićem, optuženim za ratne zločine", piše slovački dnevnik SME.

Vladimir Palko koji je u prethodnoj vladi premijera Mikulaša Dzurinde bio ministar unutrašnjih poslova, zatražio je od sadašnjeg ministra Roberta Kalinjaka da objavi odluku o dodeljivanju državljanstva Šariću zajedno sa obrazloženjem kako bi se saznalo ko je pravi krivac za to što se narko bos krije od policije baš sa slovačkim pasošem.

Darko Šarić, prema saopštenju slovačkog MUP-a, ima stari slovački pasoš, bez biometrijskih podataka pošto nove, biometrijske pasoše Slovačka izdaje tek od 2008. godine, ali i taj stari mu je širom otvorio vrata celog šengenskog prostora.

Pogledajte još