SUSAMOVO ULJE: Kraljevski tretman za vašu kožu i kosu!

Izvrstan ukus, bogatstvo nutrijenata i dugi rok trajanja karakteristike su koje ovo ulje izdvajaju od ostalih ulja. Zbog bogatstva hranjivih materija primenjuje se u prehrambene, lekovite i kozmetičke svrhe. Zahvaljujući nutritivnoj vrednosti i finom ukusu njim se obogaćuju jela svih svetskih kuhinja. U novije vreme sve veći broj kozmetičkih proizvoda oplemenjen je susamovim uljem.

Idealno sredstvo za negu vaše kože

Susamovo ulje se pokazalo kao odlično prirodno sredstvo za tretiranje svih stanja kože, a najpre suve kože i osetljive kože sklone upalama. Deluje kao prirodan UV filter, te dokazano odbija i do 25 % sunčevih zraka. Leči iritacije kože, razne kožne nepravilnosti, kao i bolesti poput ekcema i psorijaze. Pomaže kod problema oslabljene mikrocirkulacije. Pospešuje zaceljivanje ogrebotina, rana i ostalih oštećenja kože i doprinosi smanjenju vidljivosti ožiljaka.

Susamovo ulje veže na sebe toksine koji se tope u ulju pa je idealno za čišćenje kože i otklanjanje nečistoća iz pora. U tu svrhu možete dodati susamovo ulje u vaše sredstvo za čišćenje lica ili u pripremljenu toplu kupku. Visoke količine vitamina E sprečavaju prevremeni nastanak bora i starenje kože. Mineral cink potpomaže suzbijanju osipa, akni, bubuljica i mitesera.

Ulje od semenki susama djeluje antibakterijski i njegova primena na koži pomaže kod gljivičnih i bakterijskih infekcija.  Vanjska primena ovog ulja u obliku masaže smanjuje infekcije kože i bolove u zglobovima, a prema tvrdnjama naučnika može sprečiti razvoj raka kože. Ulje umasirajte na zahvaćeno područje ili po želji na celo telo, pričekajte 15 minuta kako bi koža upila ulje, a zatim se istuširajte.

 

Melem za oštećenu kosu

Susamovo ulje je vrlo lagano i kao takvo posebno pogodno za negu kose i vlasišta. Zahvaljujući bogatstvu proteina, ono učinkovito hrani i jača kosu. Preventiva je za oštećenja uzrokovana UV zracima, a potpomaže i obnovu već oštećene kose. U kombinaciji s eteričnim uljima poput lavandinog ulja, ulja geranijuma ili eukaliptusa odlična je prirodna alternativa za uklanjanje vaši iz kose. Pospešuje cirkulaciju vlasišta, jača koren kose, podstiče njen rast i sprečava isušivanje. Kosi vraća sjaj, elastičnost i mekoću.  Kod suvoće kose i za dodatan sjaj razmažite 2 do 3 kapi ulja po dlanovima te nanesite na suvu kosu.

Stres je jedan od glavnih uzročnika opadanja kose. Zbog svojih neverojatnih umirujućih svojstava, susamovo ulje pomaže da se smanji stres, čime doprinosi borbi protiv gubitka kose. Susamovo ulje možete koristiti i umjesto regeneratora za kosu. Čajnu kašičicu ulja utrljajte na teme i ostavite da djeluje pola sata, nakon toga isperite običnim šamponom.

 

Pogodno za trudnice i decu

Susamovo ulje je izvrsna prirodna pomoć za njegu kože tokom trudnoće. Budući da održava elastičnost kože savršeno je sredstvo za prevenciju oštećenja vezivnog tkiva. Reč je o oštećenjima uzrokovanim naglim rastezanjem kože, poznatim kao strije, koje su najzastupljenije kod trudnica. Ovo blago ulje savršeno je i za njegu nežne dečje kože. Istraživanje objavljeno u Indian Journal of Medical Research 2000. godine potvrdilo je da masaža susamovim uljem pozitivno deluje na rast dece. Istovremeno relaksira i podstiče miran san, podjednako kod dece kao i kod odraslih.

 

Lekovita svojstva susamovog ulja

Osim primjene u kozmetičke svrhe, susamovo ulje se već hiljadama godina koristi za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba. Posebno je cenjeno u ayurvedi - najstarijoj medicini sveta. I moderna naučna istraživanja potvrdila su hiljadugodišnju spoznaju njegovih vrednosti. Ovo ulje ima snažna antibakterijska, antivirusna, antiupalna i analgetička svojstva. Bogato je vitaminima A, E, B i mineralima magnezijem, kalcijumom, cinkom, bakrom, gvožđem, manganom, selenom i fosforom. Sadrži snažne antioksidanse sezamol i sezamin koji pospešuju eliminaciju štetnih materija iz organizma. Bogato je polinezasićenim mastima koje igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca te u prevenciji bolesti kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, artritis i autoimune bolesti. Zbog pozitivnih rezultata brojnih kliničkih studija, naučnici su ga počeli razmatrati i kao ozbiljan lek za rak.

Ilustracija/Pixabay

 

Snižava povišeni krvni pritisak

Postoje naznake da susamovo ulje učinkovito snižava krvni pristisak. Devarajan Sankar, istraživač kardiovaskularnih bolesti sa Univerziteta Anamalai (Indija), predvodio je istraživanje u kojem je učestvovalo 195 muškaraca i 133 žena s povišenim krvnim pritiskom. Svi učesnici koristili su uobičajeni lek za snižavanja pritiska, no uprkos tome, imali su umereno povišen. Sankar je zatražio od pacijenata da sva jestiva ulja koja inače konzumiraju zamene isključivo susamovim uljem. Šezdeset dana kasnije pritisak pacijenata snizio se do granica normale. Ipak, istraživanja su pokazala da nakon prestanka konzumiranja ovog ulja pritisak ponovno poprima povišene vrednosti. Zato je potrebno susamovo ulje uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

 

Potencijalni prirodan lek protiv raka

Susam sadrži lignin koji se topi u masti poznatiji kao sezamin. Sezamin poslednjih godina izaziva sve veće zanimanje naučnika zbog svojih antikancerogenih svojstava. Sve veći broj istraživanja naglašava da ovaj spoj ima potencijal za prevenciju i usporavanje širenja širokog spektra stanica raka – uključujući leukemiju, rak debelog creva, prostate, dojke, jajnika, pluća i pankreasa. Kada je u pitanju borba protiv ove sve raširenije bolesti današnjice, susam se svojim djelovanjem pridružio ostalim lako dostupnim i pristupačnim namirnicama poput belog luka, meda ili kurkume.

 

Čuva zdravlje srca i krvnih sudova

Ulje susama sprečava razvoj aterosklerotskih lezija. Sadrži antioksidans i protivupalni spoj nazvan sezamol koji pokazuje snažna antiaterogenska svojstva. Stoga se smatra da ovo ulje igra važnu ulogu u očuvanju dobrog stanja kardiovaskularnog sistema. Monozasićene masne kiseline sadržane u susamu doprinose smanjivanju lošeg holesterola i povećanju dobrog holesterola u telu, kao preventiva bolestima i oštećenjima koronarnih arterija i srčanog udara.

 

Štiti zdravlje usne duplje

Već hiljadama godina ayurveda koristi sezamovo ulje za prevenciju bolesti usne duplje. Njegova primena u tu svrhu uključuje ispiranje usta uljem susama. Ulje sprečava propadanje zubi, krvarenje desni, a potpomaže jačanje zubi i desni. Klinička istraživanja potvrdila su da je susamovo ulje isto tako efikasno kao i dezinfekcijska vodica za usta kada je u pitanju upala desni. Takođe je delotvorno u suzbijanju streptokokne infekcije grla.

Napomena: Osobe alergične na susam trebaju izbegavati susamovo ulje.

Izvor: Alternativa Za Vas

Pogledajte još