NEVEROVATAN ŽIVOT NAŠE GLUMAČKE LEGENDE: Uspeo je da pobegne iz logora, žena ga se odrekla, a onda je preživeo i kliničku smrt!

Doajen srpskog glumišta bio je zatočenik nacističkog i komunističkog logora, a iz nacističkog je uspeo da pobegne 1944.

- Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda - ispričao je Vlasta Velisavljević u jednom intervjuu.

Kao student treće godine Akademije dramskih umetnosti odveden je najpre u zatvor na Banjicu, a potom na Goli otok. Tamo je proveo tri godine.

- Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Nisam hteo da joj oprostim - ispričao je glumac koji kaže da su oko njega bile žene koje su pristajale na teške uslove, ali se nisu odricale svojih muževa.

 

 Sa prijateljem i kolegom Velimirom Batom Živojinovićem u seriji "Seljaci"

 

Vlasta je govorio i o uslovima na Golom otoku.

- Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Delio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez - ispričao je on u intervjuu.

Njegova supruga se nakon svega ponovo udala i sa tim čovekom je otišla u Ameriku. Sa njom ima i ćerku koja je, kada je stasala, zbog teške situacije otišla u Ameriku za majkom gde i danas živi sa njegovim unucima. Vlasta Velisavljević je u svom životu imao tri žene i isticao je da mu je treći brak bio najslađi.

Ovaj veliki glumac je tokom života doživeo i kliničku smrt, a kada se probudio iz kome vratio se na pozorišnu scenu. Pre dve godine onkolog mu je dijagnostikovao rak i rekao da mora da ide na zračenja, ali Vlasta je to odbio da bi, na kraju, drugi doktor uvideo da mu zapravo nije ništa.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još