Zapad nevoljan da i dalje daje pomoć Kosovu

BRISEL, 17. februara 2010. (Beta) - Davaoci pomoći sa Zapada su sve nepoverljiviji i traže da se Kosovo više ne oslanja na međunarodnu finansijsku podršku, već da Priština preduzme odlučne korake za iskorenjivanje siromaštva, kriminala i korupcije.

To u sredu piše evropski internet bilten Juraktiv (Euractiv) povodom druge godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. "Stalne napetosti između Albanaca i Srba, isto kao i širenje kriminala odvratili su strane investitore" od Kosova, navodi Juraktiv i prenosi ocenu briselskog direktora Međunarodne krizne grupe Marka Preleca da "Kosovo bez čvrstog pravnog okvira može postati trajno siromašna zemlja".

U analizi se podvlači da je "Kosovo, uprkos prisustvu desetak hiljada vojnika NATO i dve hiljade policajaca, sudija i tužilaca Evropske unije i dalje središte delovanja organizovanog kriminala, kako je to utvrđeno u izveštaju Evropske komisije za 2009 godinu".

Kosovo sa većinskim albanskim stanovništvom je najsiromašniji deo Evrope, dodaje Juraktiv, i navodi da se od 1999. na Kosovo slilo četiri milijarde evra međunarodne pomoći, a kosovski izvoz i sada pokriva samo deset odsto uvoza.

Pogledajte još