O kandidaturi Srbije na proleće ili leto

BEOGRAD, 17. februara 2010. (Beta) - Premijer Belgije Iv Leterm izjavio je u sredu u Beogradu da će pitanje zahteva za članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu prolećnog ili letnjeg zasedanja Evropskog saveta.

Nakon razgovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Leterm je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se "u ovom trenutku ne zna se da li će na prolećnom ili letnjem zasedanju" da se raspravlja o kandidaturi Srbije, ali da će "u svakom slučaju Evropski savet na jednom od ta dva zasedanja zatražiti mišljenje Komisije".

"Kad god da se to desi, ono što je jasno za vladu Belgije jeste da budućnost Srbije leži u evropskoj integraciji", rekao je premijer Leterm.

Premijer Cvetković je kazao da su evropske integracije i u ovoj godini u vrhu agende Vlade Srbije i da će to preneti i u sutrašnjem razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova EU Ketrin Ešton. Cvetković ne misli da će pitanje Kosova i hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića opterećivati proces evropskih integracija Srbije, zato što pitanje Mladića, kako je rekao, više nije političko već tehničko pitanje.

Pogledajte još