Dubrovački Glembajevi odigrani pred više od 2.000 gledalaca: Kompleksna glembajevska priča osvojila festivalsku publiku!

Ovo uprizorenje Velikog Krležinog teksta, kojeg su Dubrovačke letnje igre postavile prvi put u svojoj istoriji, Publiku je uvelo u "čvrsti mitski svet Glembajevih", svet koji se kontinuirano zasnovana na relacijama spram Porodice sam spram Muškarce, ili sam spram smrti, kako je kazao reditelj Sviben.

Publika je uprkos vrućini i dugom trajanju, posvećeno pratila složenu porodičnu priču o Glembajevima - ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknuti od stvarnosti, ludaci, zatočenici sopstvene svesti i savesti, ubice i varalice. Publika je prepoznala i odličan izbor ambijenta za postavljanje ovog dela, udahnuvši se šetnjom kroz Umetničku galeriju na koju su vodili. Kritika slično prepoznaje da predstava nije smeštena u jednu od klasičnih i prepoznatljivih reprezentativnih dubrovačkih scenskih prostora, nego u Umetničkoj galeriji, palatu koja je, u svojoj istoriji, i po sebi glambajevska na svaki način. Igor Ružić je za slovenski Dnevnik napisao da postavljanje Krleža nije lako, pogotovo ne komad takvih simboličkih težina, a bražko je i Dubrovnik da se suoči sa njima i to još za prvu. Dubrovački Glembajevi su vrhunski dramaturški konstrukt, promišljen do u detalje. Denis Derk je u Večernjem listu zapisao da su ovi Glembajevi jedno od najkompleksnijih, i to ne samo pozorišnih, čitanja Krleže koje smo imali prilike gledati poslednjih decenija.

Sjajan glumački ansambl predvodio je Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić kao Leone Glembaj, a ovaj trolist je i kritika istaknula kao jedan od aduta predstave. Izvrsni su i Bojana Gregorić Vejzović kao Angelika, Fabriczy Damira Lončara, Puba Mladena Vujčića, Vladimir Posavec Tušek u ulozi dr. Altmanna i Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i uigrani hor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Autor višestruko pohvaljene scenografije je Leo Vukelić, a kostimografije Bjanka Adžić Ursulov, dok je muziku radio Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Oblikovanje svetla potpisao je Ivo Nižić, a ton Christian Kanazir.

Dubrovačke letnje igre zahvaljuju Dubrovačkoj Umetničkoj galeriji  na gostoprimstvu te Zagrebačkom lutkarskom pozorištu, Gradskom dramskom pozorištu Gavella, Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu te onom u Osijeku i Muzeju Slavonije na pomoći i podršci u produkciji ove predstave, kao i Krašu – Bajadera koji je pružio finansijsku podršku za realizaciju ove produkcije.

Pogledajte još