Dubrovački Glembajevi odigrani pred više od 2.000 gledalaca: Kompleksna glembajevska priča osvojila festivalsku publiku!

0

Prva dramska premijera na 68. Igrama Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla našla je put do srca festivalske publike. Ubrajajući pretpremijeru, ova četverosatna predstava se pred prepunim gledalištem u Dubrovačkoj Umetničkoj galeriji igrala šest uzastopnih večeri, od 5. do 10. avgusta, tokom kojih ju je pogledalo preko 2,000 gledaoca.

Ovo uprizorenje Velikog Krležinog teksta, kojeg su Dubrovačke letnje igre postavile prvi put u svojoj istoriji, Publiku je uvelo u „čvrsti mitski svet Glembajevih“, svet koji se kontinuirano zasnovana na relacijama spram Porodice sam spram Muškarce, ili sam spram smrti, kako je kazao reditelj Sviben.

Publika je uprkos vrućini i dugom trajanju, posvećeno pratila složenu porodičnu priču o Glembajevima – ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknuti od stvarnosti, ludaci, zatočenici sopstvene svesti i savesti, ubice i varalice. Publika je prepoznala i odličan izbor ambijenta za postavljanje ovog dela, udahnuvši se šetnjom kroz Umetničku galeriju na koju su vodili. Kritika slično prepoznaje da predstava nije smeštena u jednu od klasičnih i prepoznatljivih reprezentativnih dubrovačkih scenskih prostora, nego u Umetničkoj galeriji, palatu koja je, u svojoj istoriji, i po sebi glambajevska na svaki način. Igor Ružić je za slovenski Dnevnik napisao da postavljanje Krleža nije lako, pogotovo ne komad takvih simboličkih težina, a bražko je i Dubrovnik da se suoči sa njima i to još za prvu. Dubrovački Glembajevi su vrhunski dramaturški konstrukt, promišljen do u detalje. Denis Derk je u Večernjem listu zapisao da su ovi Glembajevi jedno od najkompleksnijih, i to ne samo pozorišnih, čitanja Krleže koje smo imali prilike gledati poslednjih decenija.

Sjajan glumački ansambl predvodio je Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić kao Leone Glembaj, a ovaj trolist je i kritika istaknula kao jedan od aduta predstave. Izvrsni su i Bojana Gregorić Vejzović kao Angelika, Fabriczy Damira Lončara, Puba Mladena Vujčića, Vladimir Posavec Tušek u ulozi dr. Altmanna i Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i uigrani hor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Autor višestruko pohvaljene scenografije je Leo Vukelić, a kostimografije Bjanka Adžić Ursulov, dok je muziku radio Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Oblikovanje svetla potpisao je Ivo Nižić, a ton Christian Kanazir.

Dubrovačke letnje igre zahvaljuju Dubrovačkoj Umetničkoj galeriji  na gostoprimstvu te Zagrebačkom lutkarskom pozorištu, Gradskom dramskom pozorištu Gavella, Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu te onom u Osijeku i Muzeju Slavonije na pomoći i podršci u produkciji ove predstave, kao i Krašu – Bajadera koji je pružio finansijsku podršku za realizaciju ove produkcije.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.