Bez srpskih predstavnika na inauguraciji Josipovića

BEOGRAD, 17. februara 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je u sredu uveče da nijedan predstavnik Srbije neće u četvrtak prisustvovati inauguraciji predsednika Hrvatske Iva Josipovića zbog najavljenog dolaska predsednika Kosova Fatmira Sejdijua.

"Hrvatski predsednik je svoju odluku doneo. On se odlučio za predstavnike Kosova, a ne Srbije", rekao je Jeremić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da će zbog toga biti sprovedena u delo najava srpskog predsednika Tadića da neće biti srpskih predstavnika na inauguraciji.

Jeremić je objasnio da je "u trenutku kada se novi hrvatski predsednik odlučivao koga će da pozove na inauguraciju, hrvatskoj strani jasno stavljeno do znanja da neće biti predstavnika Srbije, ako tamo budu prisutni predstavnici takozvanog Kosova". Šef srpske diplomatije je poručio da od Hrvatske zavisi da li će u budućnosti doći do poboljšanja odnosa dve zemlje.

"Mi smo spremni za saradnju po svim pitanjima. Želimo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu bilo kakvog ponižavanja, ili, ne daj Bože, priznavanja Kosova i Metohije, a to bi bila posledica, ukoliko bi se bilo koji predstavnik Srbije pojavio na tako organizovanoj inauguraciji", istakao je Jeremić.

Pogledajte još