Josipović položio predsedničku zakletvu

ZAGREB, 18. februara 2010. (Beta) - Novi predsednik Hrvatske Ivo Josipović položio je u četvrtak, u 12 sati i pet minuta, na Markovom trgu u Zagrebu predsedničku zakletvu pred sudijama Ustavnog suda.

Predsednica Ustavnog suda Jasna Omejec pročitala je odluku o izboru novog predsednika, nakon čega je Josipović, držeći jednu ruku na Ustavu Hrvatske, položio zakletvu koja završava rečima "Tako mi bog pomogao".

Nakon toga je održao inauguracioni govor u kojem je poručio da oseća zahvalnost i veliku čast zbog izbora na dužnost. Naveo je da će novu dužnost obavljati savesno i da će biti predsednik svih hrvatskih građana. "Domovinski rat i hrvatski antifašizam, dva su stuba hrvatske državnosti čije ću vrednosti uvek poštovati", istakao je Josipović. Založio se za dobru saradnju sa susedima, ističući da će to biti prioritet njgove spoljne politike.

Svečanu inauguraciju iz prvog reda posmatralo je oko 1.000 domaćih i stranih zvanica, među njima i deset predsednika država regiona i srednje Evrope, ali i odlazeći predsednik Stjepan Mesić. Josipović, koji je treći po redu predsednik Hrvatske od njene samostalnosti, na mesto inauguracije došao je peške između okupljenih građana, a na pozornici su ga čekale sudije Ustavnog suda i predsednica tog suda Jasna Omejec. Novina u odnosu na ranije inauguracije je da su uz novog predsednika na bini bili i članovi njegove porodice - supruga Tatjana i ćerka Lana.

Pogledajte još