Status kandidata najkasnije u prvoj polovini 2011.

BEOGRAD, 18. februara 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izrazio je u četvrtak očekivanje da će kandidatura Srbije biti potvrđena tokom španskog predsedavanja EU, a da će status kandidata dobiti u drugoj polovini ove godine ili u prvoj polovini 2011. godine.

Predstavljajući rezultate rada u poslednjem kvartalu 2009. godine na sednici Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, Đelić je rekao da je prethodni period bio period ubrzanja procesa evropskih integracija Srbije, podsećajući, između ostalog, na ukidanje viza za putovanja u EU.

"Mi ulažemo značajne napore da naša kandidatura bude na dnevnom redu Saveta ministara EU na jednom od narednih zasedanja kao što je to juče u Beogradu i rekao belgijski premijer (Iv) Leterm", kazao je Đelić.

On je dodao da sva ministarstva pripremaju odgovore na upitnik koji se očekuje od EU, i pohvalio rad Skupštine u prethodnoj godini, navodeći da je Skupstina Srbije bila među tri najefikasnija parlamenta u Evropi po broju usvojenih zakon. Đelić je naveo i da je ukupna ispunjenost plana iz kvartalnog izveštaja 77 odsto što je, prema njegovim rečima, znatno bolje nego ranije.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević takođe je rekla da je prošla godina bila najbolja za evropske integracije Srbije. Ona je, međutim, ukazala da Skupština treba više da radi na poboljšanju kvaliteta obrazlaganja zakonskih perdloga kako bi građanima bile jasnije koristi od predloženih zakona kao i njihove obaveze.

Pogledajte još