Protest Kine zbog susreta Obame s dalaj lamom

PEKING, 19. februara 2010. (Beta-AP) - Kina je danas protestovala zbog susreta američkog predsednika Baraka Obame sa tibetanskim duhovnim vođom dalaj lamom i optužila SAD da se mesaju u njene unutrašnje poslove.

Zamenik ministra inostranih poslova Kine Cui Tankai pozvao je u ministarstvo američkog ambasadora u Kini Džona Hantsmana da mu uputi "ozbiljan prigovor" zbog jučerašnjeg sastanka u Beloj kući, navelo je kinesko ministarstvo u saopštenju objavljenom na svom vebsajtu.

"Svojim ponašanjem, SAD se ozbiljno mešaju u unutrašnju politiku Kine i ozbiljno vređaju nacionalna osećanja kineskog naroda", navodi se u saopštenju.

Sastanak Obame s dalaj lamom posmatrači vide kao još jedan test za nategnute odnose između dve zemlje, narušene poslednjih nekoliko nedelja zbog pitanja kao što je prodaje oružja Tajvanu i internet špijunaža.

Agencija Ašošiejted pres navodi da je jezik kineskog saopštenja dosta uzdržan, delom zato što se Bela kuća trudila da sastanku u Vašingtonu da malo publiciteta, a delom zato što Peking želi da održi zdrave kinesko-američke odnose.

Pogledajte još