Oprezno sa lažnim parfemima

Stručnjaci upozoravaju da kopije poznatih parfema mogu biti vrlo opasne po zdravlje. Guči, Versače, Šanel, Živanši... i sve ostale svetske marke po minimalnim cenama. Ko bi odoleo u vreme kad se nema para?!

A ipak bismo da ostavimo mirisan trag iza sebe. Zato mnogi posežu za jeftinim parfemima sa falsifikovanim sadržajem i oznakama poznatim brendova, što ih, upozoravaju stručnjaci, može skupo stajati.

Američka TV kuća ABC je objavila rezultate ispitivanja, prenosi Tportal, koja pokazuju da parfemi, koji se jeftino nabavljaju na ulici, preko Interneta, po pijacama i sl. mogu biti vrlo opasni.

Prema istraživanjima oni mogu sadržavati bakterije, antifriz pa čak i, verovali ili ne, urin. Modni magazin “Harperş Bazaar” bavi se tom temom i upozorava da aktivni sastojci tih parfema, koji se nanose na osetljive delove – lice, vrat, zglobove, mogu ozbiljno ugroziti život.

Istraživanja u Britaniji i Irskoj su potvrdila da neki od “lažnjaka” sadrže urin, zato što ima odgovarajuću pH vrednost i boju. Zato dermatolozi upozoravaju da oni, za razliku od pravih, koji ne izazivaju reakciju, mogu prouzrokovati dermatitis i čak opekotine.

Savet je, dakle, da ih izbegavate, makar mirisali samo na svoj omiljeni sapun.

J.V.

Pogledajte još